Babuko diğer adıyla Zerfet, hamurdan yapılan, Doğu yöresinin mutfağına ait sarımsaklı etsiz bir tür mantıdır. Başta Tunceli, Sivas, Erzincan, Elazığ, Bingöl, Kayseri ve çevresine has bir yemek türü olan babuko, çokça sevilmektedir.

Babukonun Şerbetli soslusu da yapılır. Tereyağı Şerbet ile karıştırılarak Babukonun üzerine dökülür. Babukonun ortası oyularak, oyulan kısımdan çıkarılan hamur parçaları, babukonun oyulan kısmına ufak parçalar halinde bölünerek koyulmaktadır. Sonra üzerine sosu ilave dilerek servis yapılır. Babukoyu tamamıyla parçalayıp soslanmış haline bavuko, ortası oyularak servis edilirse Zervet ya da Zerafet adını alır. Zaza kültüründe bu yemeğe Babuko, Kilora sîr, Sîr, Zêrvet denir.

Babuko yemeği için malzemeler ve tarifi
Hamuru için
4 su bardağı un
1 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1.5 su bardağı su
Ayranı için
2 diş sarımsak
300 g yoğurt
1.5 su bardağı ılık su
Üzeri için
Tereyağı (arzu ettiğiniz kadar)

Un, karbonat, tuz ve su bir kaba eklenip sert bir hamur elde edilene kadar yoğrulur. Daha sonra isterseniz borcama isterseniz fırın tepsisine hamur bastırılarak eşit bir şekilde yayılır. Daha sonra 180 derecelik fırına atılır ve kızarana kadar pişirilir.

Ayran sosunun yapımı 
O sırada ayranı için sarımsaklar ezilir ve yoğurdun içlerine ilave edilip karıştırılır. Sonra üstüne 1.5 su bardağı ılık su ilave edilip ayran pürüzsüz olacak şekilde çırpma teli ile çırpılır. Fırında pişen hamur çıkarılır ve biraz soğuması için bekletilir.

Babukonun servise hazırlanması
Soğuyan hamur el ile ufak ufak parçalanır ve bir tepsiye yayılır. Daha sonra hazırladığımız ayran üzerine dökülür. En son kızdırdığımız tereyağı üzerine dökülür ve işte babuko servis edilmeye hazır. (Haber Merkezi)
 

Editör: Mücadele Gazetesi