Tunceli mutfağı, esas olarak tahıl ürünleri ve hayvansal gıdalara dayanmaktadır. Bunun nedeni, gündelik hayatın tarım ve hayvancılık ile şekilleniyor olmasıdır. Yörenin en bilinen yemeklerinden biri, şorbik çorbasıdır. Özellikle düğünlerle ikram edilen; dana eti, nohut, süt veya ayran ile hazırlanan bu yemek Tunceli ile özdeşleşmiştir. 

Tunceli’de düğün çorbası olarak bilinen Şorbik ya da Şörbik Çorbası, yöreye has bir lezzettir. Hem çorba hem de sulu yemek olarak tüketebileceğiniz, etli, nohutlu ve sütlü yapılan bu lezzetli yemek, yörede çokça seviliyor. Ayrıca Şorbik Çorbası, 2017'de Tunceli Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanlığı tarafından coğrafi işaret alarak tescil edilmiştir.  Peki, Şorbik Çorbası nasıl yapılıyor? İşte meşhur şorbik çorbasının tarifi…

İşte Tunceli Şorbik Çorbası için malzemeler ve tarifi: 

500 gr Dana Kuşbaşı
100 g tereyağı
200 gr nohut (bir gece önceden ıslatılmış daha sonra haşlanmış)
500 ml su
400 ml süt
100 g kuru soğan
10-15 g tuz

Kuşbaşı doğranmış dana eti tencerede kısık ateşte suyu çekilene kadar pişirilir. Suyu çekilmiş ete tereyağı ilave edilerek 1-2 dakika kavrulur. İnce doğranmış soğan, süzülmüş nohut ve tuz ilave edilir. Kaynamış su eklenir. 40-50 dk. Kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Ilık süt ilave edilerek 3-4 dakika sonra ateşten alınarak servisi yapılır.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Mücadele Gazetesi