Bitlisli Zaro Ağa olarak bilinen ve Türkiye’nin en uzun yaşayan insanı olarak kayıtlara geçti. Hayatı her zaman merak konusu olan Zaro Ağa bir iddidaya göre de, 10 Osmanlı padişahı, 28 sadrazam, 1 cumhurbaşkanı, 5 başbakan görmüş, 6 savaşa katılmıştır. Hatta bazı kaynaklara göre yedi, bazı kaynaklara göre 13, başka bir kaynağa göre ise 29 kez evlenmiştir. Zaro Ağa’nın beşi kız, sekizi erkek 13 çocuğu ile 29 torunu olmuştur. Peki, dünyanın bile merak ettiği Zaro Ağa aslında kimdir? İşte Zaro Ağa’nın hayat hikayesi…

ZARO AĞA KİMDİR?
Bitlisli Şemsi Ağa'nın oğlu Zaro Ağa'nın, 1774-1777 yılları arasında dünyaya geldiği bilinir. Bitlis'in Mutki ilçesi / Meydan Köyü'ndeki bir Zaza Kürdü aileye mensuptur. Yaşamın sonraki yıllarında etnik kökenini hiç gizlememiştir ve toplumda birleştirici, yol gösterici olarak kendini tanıtmıştır. 18. yüzyılın sonlarına doğru İstanbul'a gitmiş ve Selimiye Kışlası, Beşiktaş, Ortaköy Camii ve Tophane Nusretiye Camii inşaatlarında çalışmıştır. Elli yaşlarında uzun yıllar İstanbul Hamal Topluluğu'nun başında kalmıştır. Daha sonra belediye serhademelliğine (hademebaşı, başhademe) getirilmiş ve bu görevi ölümüne kadar sürdürmüştür. Zaro Ağa, son günlerini İstanbul'da geçirmiştir ve burada vefat etmiştir.

Wanda Nara Diyarbakırlı isme benzetildi Wanda Nara Diyarbakırlı isme benzetildi

REKLAM YILDIZI OLDU 
Tek parti döneminde, Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti marifeti ile bir reklam kampanyası organize edilerek Zaro Ağa'dan istifade edilmiştir. Bir yüzünde Zaro Ağa'nın iki kadın ortasında duran resmi diğer yüzünde ise “Kim Zaro Ağa gibi Türk üzümü ve fındığı yerse zeytinyağı ve İzmir inciri ile sindirim sistemini harekete geçirirse onun gibi bu yaşta sağlıklı olur.”ibaresi bulunan kartpostallar Macaristan’da dört dile çevrilerek tüm dünyaya dağıtılmıştı.

KAPICILIK YAPTI MI?
Hem Türkiye’de hem de dünyada basının gündemine oturan Zaro Ağa, dünyanın en uzun yaşayan insanı olarak Paris, İtalya, Yunanistan, Amerika ve İngiltere'yi ziyaret etmiştir. Zaro Ağa’nın İstanbul’da ölümüne yakın döneme kadar serhademelliğine (hademebaşı, başhademe, kapıcılar başı) getirilmiş ve bu görevi ölümüne kadar sürdürmüştür.

UZUN YAŞAMASINA RAĞMEN BİRÇOK SAĞLIK SORUNU VARDI
Zaro Ağa, 29 Haziran 1934 tarihinde İstanbul Şişli Etfal Hastanesi'nde öldü. Yapılan otopside Zaro Ağa'nın oldukça uzun yaşamasına rağmen tüberküloz, kalp büyümesi, beyinde damar tıkanıklığı ve üç böbreklilik gibi sağlık sorunlarına sahip olduğu belirlendi. Hastane başhekimi Rıfat Hamdi'nin açıklamasına göre Zaro Ağa, ölümünden önce 162 yaşında olduğunu söylemişti. Mezarı Eyüpsultan kabristanındadır.  Hamidi başlıklı mezar taşında “Bitlisli Şemsi Ağa oğlu 160 yaşında ölen Zaro Ağa'nın ruhuna Fatiha” ifadesi yer almaktadır.

 ZARO AĞA’NIN YAŞI HAKKINDAKİ TARTIŞMALAR
Zaro Ağa'nın gerçek yaşı hakkında birçok tartışma vardır. Doktorun ölüm belgesine göre Zaro Ağa'nın yaşı 157 idi. Walter Bowerman tarafından 1939'da yayınlanan bir araştırma raporu, Zaro Ağa'nın öldüğünde 157 yaşında değil 97 ve civarında olduğunu açıklamıştır.
 

Kaynak: Haber Merkezi