Lice ilçesi’ne bağlı Şaxor (Saydamlı) kırsal Mahallesi’ne bağlı 7 haneli Kortî mezrasına yıllardır elektrik hizmeti verilmiyor. 90’lı yıllarda boşaltılan mezraya köylüler, 2005 yılından itibaren tekrar yerleşmeye başladı. Mezra sakinleri 2015-2017 yılları arasında defalarca Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye (DEDAŞ) sorunun çözümü için dilekçelerle başvurduğu belirtildi. Ancak, DEDAŞ’ın kendilerine maddi imkânsızlıklardan dolayı elektrik veremediğini söylediler. Mezra sakinleri, elektrik sorunlarının çözülmesini istiyor.

Urfa ve Diyarbakır'da var: Gök gürültülü fırtınalar görülmeye başladı Urfa ve Diyarbakır'da var: Gök gürültülü fırtınalar görülmeye başladı

ELEKTRİĞİ KENDİNİZ ÇEKİN DENİLDİ Mİ?
Çevre köylere dahi elektrik verildiğini söyleyen mahalle muhtarı Veysi Alpaslan, “500 yıllık köyümüze neden verilmiyor, amaç ne? Geçen sene köylülerle birlikte, kendi imkanlarımızla elektrik çekmek istedik. Normalde kanuna göre bin metreye kadar da uzaklık olsa, başka bir trafodan mezraya elektrik verilebilir. Ama mesafe bin metreden fazla olduğu için DEDAŞ kabul etmiyor. DEDAŞ bize, ‘bin 400 metreden sana merkezdeki trafodan elektrik veremeyiz. Kendinize yeni bir trafo alın, yapın’ dedi. Bir trafonun maliyeti 150-200 bin TL bandında. Mezraya elektrik çekebilmemiz için en az 1 milyon TL paraya ihtiyaç var. O kadar parayı ne ben verebilirim ne de köylüler.” diye konuştu. 
 
DİLEKÇE YAZDILAR
Muhtar Alpaslan, DEDAŞ’ın 2017’de yaptığı elektrik ihalesini DEDAŞ’a sorduğunu belirterek, “Bunun üzerine ihaleye ne olduğuna dair DEDAŞ’a dilekçe yazdım ama bir dönüş alamadım. Cevap alamama üzerine 2023’te DEDAŞ’a tekrar dilekçe yazdım. Bir süre sonra dilekçenin kabul olduğunu ve imzalayıp Diyarbakır merkeze götürmemi söylediler. Evraklarla birlikte Diyarbakır DEDAŞ müdürlüğüne verdik. Onlar da mezraya elektrik vereceklerini söyledi. Ama hala elektrik yok. Boş, kuş uçmaz, kervan geçmez köylere bile elektrik verdiler ama bizim mezraya elektrik vermediler. DEDAŞ, 2023’ün sonlarında da ‘Para yok, elektrik çekmeyeceğiz’ dedi. Sırf elektrik yok diye kimse köyde kalmıyor” diye belirtti.

ELEKTRİK VERİLSİN ÇAĞRISI
Halkın mağduriyet yaşadığını ve kendisine sürekli “elektrik ne oldu” diye sorulduğunu belirten Alpaslan, “Bayramda bile köylüler elektrik yok diye köylerinde istedikleri kadar kalamadı. Geldikleri gün dönmek zorunda kaldılar. Yurttaşlar elektrik olmadığından bazen de ayran, yoğurt gibi malzemelerini köyün içinden geçen derenin kenarına koyuyorlar. Yani bu zorluklar anlatılacak gibi değil. Bu durum hiçbir ülkede yaşanan bir durum değil. Halk resmen zulüm altındadır. Bir an önce mezraya elektrik çekilmesini istiyoruz.

Kaynak: MA