Nebahat Durmaz’ın hikayesi Mardin’in Derik ilçesinin kırsal Tahlbeş (Alagöz) Mahallesinde başlıyor Nebahat Durmaz 31 Mart yerel seçimlerinde ikinci kez köyüne muhtar seçildi. Alagöz Mahallesi'ne 40 yıl önce gelin gelen Nebahat Durmaz (58), mahallenin muhtarlığını 2 dönemdir sürdürüyor.
KUMA GİTTİĞİ KÖYE MUHTAR OLDU: HER HİZMETE KOŞUYOR
Daha 16 yaşındayken kendisinden 23 yaş büyük 6 çocuklu halasının oğlunun ikinci eşi olarak köye gelen Durmaz ilçesinin tek kadın muhtarı olarak görevini başarıyla yürütüyor.
Muhtarlık dışında birçok işle uğraştığını söyleyen Nebahat Durmaz, Rûdaw’a konuştu, “Hem köy muhtarıyım, hem ev kadınıyım. “Köyümün yollarını yaptırdım. Su getirdim. Çocuk parkı yaptırdım. Köy yollarına parke taşları döşettim. Taziye evi açtım. Yaşlı bir amcamıza ev yaptırdım. Hem çiftçi, hem berivanım. Sadece muhtarlık yetmiyor.” diyor.
"ŞİMDİKİ AKLIM OLSA KUMA GİTMEZDİM"
Kendisinden 23 yaş büyük hala oğlu Fethi Durmaz ile evlendiğinde henüz 16 yaşındaydı. Kuma olarak geldiği evde kocasının ilk eşiyle aralarında bir bağ kurulduğunu belirten Nebahat Durmaz o günlere ilişkin şunları söylüyor:
“Kuma geldiğimde kocamın ilk eşinin 6 çocuğu vardı. En küçüğü henüz yeni yeni emeklemeye başlamıştı. Kumam bana kuması gibi değil kaynanammış gibi davranıyordu. Ben de kendimi onun kızı gibi görüyordum. Kendisine ‘Xokê’ (büyük abla) diye hitap ediyordum. O da bana ‘gelinim’ diye seslenir kimsenin bana ‘kuman’ demesine izin vermezdi. Birbirimizi çok sever ve sayardık. Elbette büyük eziyetti kumaya gidene de kuma olana da. O zamanlar şimdiki gibi okumuş, gezip görmüş, bilinçli olsaydım tüm dünya bir araya da gelse bir kadına kuma gitmezdim. Çünkü kadın kadını desteklemeli. Kadınlara kuma olmamalı hizmet etmeliyiz. Eğer şimdiki aklım olsaydı asla kuma olmayı kabul etmezdim. Hiç bir zaman bir kuma gibi davranmadım.
EŞİ VEFAT ETTİ: 7 ÇOCUĞUNA TEK BAŞINA BAKTI
Nebahat Durmaz 20 yıl önce daha 37 yaşındayken eşi Fethi’yi 62 yaşında kalp krizi sonucu kaybettikten sonra 7 çocuğu ile bir başına kaldığını ve omuzlarına büyük bir yük bindiğini söylüyor.
Nebahat Durmaz o günleri şöyle anlatıyor:
“Kocam hakkın rahmetine kavuştuğunda ben ve 7 çocuğum tek başımıza kaldık. İkinci eş olduğum için maaşından da mahrum kaldım. Eşim vefat ettiğinde çok gençti, hepimiz çok üzüldük. Ben de gençtim 36-37 yaşlarındaydım. Perişan olduk, Sırf çocuklarım üzülmesin diye çok ağlamazdım. Çok üzüldüğümde gözlerden uzak bir yere gider, ağlardım. Yeter ki çocuklarım üzülmesin derdim. Çok çalıştık, hayvancılık da yaptık çiftçilik de. Tavuk da besledik hindi de. Ondan sonra dedim ki muhtar olayım. Muhtarın maaşı da var işte neredeyse emekli oluyorum. Her şey çocuklarım için.”
KÖYLÜLER MEMNUN: BİR ERKEKTEN DAHA BAŞARILI
Sırtını Mazı Dağı’na dayayan Derik’in Tahlbeş Köyü 15 haneden oluşuyor. 150 kişinin yaşadığı köyün sakinleri muhtarlarından oldukça memnun. Durmaz’dan menün olan köy sakinleri, “ Muhtarımız erkek olsaydı nasıl kapısında gider işimizi yap derdik? Kadın olduğu için hiç çekinmeden kapısını çalıyor, taleplerimizi söylüyoruz. Tıpkı bir erkek muhtar gözüyle ona bakıyorum. Muhtarımız görevinde çok başarılı. Bir erkekten daha iyi görevini yapıyor” şeklinde muhtarından övgüyle bahsediyor” diye konuştu.
DURMAZ, MARDİN’DEKİ İKİ KADIN MUHTARDAN BİRİ
Mardin’de 699 muhtardan sadece 2’si kadın. Derik ilçesinin 79 muhtarından sadece Nebahat Durmaz kadın.