Geçmişte, Diyarbakır, Malatya ve Maraş gibi illerin bir dönem ilçeliğini yapan Adıyaman birçok ilin ilçesi olarak kalmış hatta kendi ilçesine bile bir dönem ilçelik yapmıştı. Peki, Adıyaman Diyarbakır, Malatya ve Kahramanmaraş’ın ilçeliğini hangi tarihlerde ve neden yaptı? İşte ayrıntılar…
ADIYAMAN HAKKINDA
Adıyaman, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Orta Fırat Bölümü'nde bulunan bir ildir. İdari merkezi Adıyaman şehridir. TÜİK 2021 sonu verilerine göre ilin nüfusu 632 bin 459'dur. Doğusunda Diyarbakır, kuzeyinde Malatya, batısında Kahramanmaraş, güneyinde Gaziantep ve Şanlıurfa illeri ile çevrilidir. İlin doğusunda Torosların güneydoğu uzantısı olan Malatya dağları, güneydoğusunda Atatürk Baraj Gölü yer alır. Doğusundan Fırat Nehri ile çevrilidir. İlin kuzey kesimi genel anlamda dağlık ve engebeli iken güney kesiminde geniş ovalar bulunur. Tarih boyu farklı devlet ve milletlerin egemenliği altına giren Adıyaman, Bölgede tarih boyunca Hitit, Hurri, Mitanni, Kummuh, Asur, Pers, Seleukos, Kommagene Krallığı ile Roma ve Bizans hakimiyeti görülmüştür.
Adıyaman 1970′ler
ADIYAMAN 10 YIL DİYARBAKIR’IN İLÇESİ OLARAK KALDI
Osmanlı döneminde Adıyaman, Kahramanmaraş’ın bir ilçeydi. 1519-1530 yıllarında ise bugün ilçesi olan Samsat’a bağlıydı. Daha sonra Kahramanmaraş’ın ilçesi Elbistan’a bağlandı. 1849’u yılında ise Adıyaman, Diyarbakır’ın ilçesi oldu. 10 yıl kadar süren bu durum 1859 yılına kadar devam etti. Bu dönemden itibaren Malatya’ya bağlanan Adıyaman, yaklaşık bir asır kadar Malatya ilçesi olarak kaldı.
ADIYAMAN NE ZAMAN İL OLDU?
Yüzyıllarca ilçe konumunda yer alan Adıyaman, Cumhuriyet Döneminde yani 1954 yılında Çelikhan, Kahta, Besni ve Gerger ilçeleri Adıyaman’a bağlanarak il statüsüne yükseltildi. Adıyaman günümüzde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin sekiz ilçeli bir ili.
Haber: Remziye ÇELİK