Diyarbakır’ın Sur ilçesi Şeyh Mutahhar Cami’de bulunan Dört Ayaklı Minare Akkoyunlu Sultanı Kasım tarafından 1500 yılında yaptırılmıştır. Siyah ve beyaz sıralı kesme taşlarla inşa edilmiştir. Camiden ayrı dört sütün üzerinde yükselen kare planlı minaresi Anadolu’da tek örnektir.

Diyarbakır’ın sembolü olan dört ayaklı minaresi ve Siyah-beyaz taşları ile Akkoyunlular döneminde inşa edilmiş olan Şeyh Mutahhar Camii’dir. Caminin ismini alan Şeyh Mutahhar’ın şahsına özel hayatı ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Akkoyunlar döneminin en önemli eserleri arasında bulunan bu cami, Hz. Şeyh Mutahhar türbesi bugün halen daha Diyarbakır Sur ilçesi sınırları arasında yer alır ve her yıl gelen ziyaretçileri tarafından ziyaret edilir.

4 AYAKLI MİNARE/ ESKİ ARŞİVDEN GÖRÜNTÜ

MİNARENİN ŞÖHRETİ CAMİYİ GEÇMİŞ

Dört ayaklı bu minare ve Şeyh Mutahhar Camii, Diyarbakır’da gezilebilecek en güzel yerlerden bir tanesidir. Akkoyunlu Kasım Bey tarafından 1500 yılında inşa edilmiş olan bu camiye ait olan dört tane sütün üzerine yapılmış dört ayaklı minare, halk tarafından ve gelen ziyaretçiler tarafından dikkat çeken yapılardan bir tanesidir. Minarenin şöhreti camiyi geçmiş ve camiden ilginç bir yapı haline gelmiştir.

Şeyh Mutahhar Cami

MİNARENİN ALTINDAN 7 DEFA GEÇİNCE DİLEKLER KABUL OLUYOR

Geçmişteki bir inanışa göre 7 defa bu sütunların altından geçen kişilerin istedikleri bütün dilekler kabul olur. Kare plan şeması içerisinde yapılan bu cami, tek bir kubbeyle örtülmüştür. Siyah ve beyaz taşın nöbet tutarak kullanıldığı bir ihtişam ile yapılan bu cami bütün gören herkese kendini büyüler.

DÖRT AYAKLI MİNARENİN ÖZELLİKLERİ

Türkiye’de oldukça meşhur olan tarihi dört ayaklı minare, dört tane kalın taş sütunun üzerine oturtularak yapılan bir eserdir. Minarenin gövde kısmı Diyarbakır yöresine ait olan siyah ve beyaz taşlar ile inşa edilmiştir. Bu esere eşlik eden minareden üzerinde kitabe mevcuttur. Siyah ve beyaz saçlardan yapılan dört ayaklı minarenin gövdesi kare ve üzerinde petekle beraber bir adet balkon bulunur. Diyarbakır’ın önemli tarihinde özel ve farklı olan aynı zamanda yıllardır yerini koruyan dört ayaklı minarenin söylenildiği gibi dört tane taş sütundan ayağı bulunur. Sahip olduğu bu dört ayak, İslam dininde dört büyük mezhep olan Şafii, Hanefi, Maliki ve Hanbeli mezheplerini temsil eder. Diyarbakır’da yapılan tarihi ve yapı eserlerinde kardeşlik ve birlik her zaman esas alınmıştır. Pek çok farklı yapılan eserlerde dört ayaklı minareye işaret olarak anlatmaya çalışmışlardır. Camiye biraz daha yukarıdan bakabilme imkanı sağladığını zaman minare ve kiliselerin çan çalınmak için yapılan yapılarını göğsünde sakladığını ve uyumunu görmüş olacaksınız.

Haber: Abdullah AKYOL

Editör: Abdullah Akyol