Diyarbakır’ın Çınar ilçesi ile Mardin’in Mazıdağı ilçesinde 20 Haziran tarihinde meydana gelen büyük yangınlarda hem can, hem de mal kaybı meydana gelirken, soruşturma sürecinin halen de devam etmesi tepkilere neden oluyor. Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Diyarbakır Barosu, yangında faillerin tespitinin kesinleşmesini talep etti.

Salim Güran’a ilişkin yeni gelişme! O isim konuştu Salim Güran’a ilişkin yeni gelişme! O isim konuştu

Diyarbakır Çınar Yangın

“SORUŞTURMA SÜRECİNDE FAİL/LERİN AKLANMASINI KABUL ETMİYORUZ”
Aradan altmış gün geçmesine rağmen Çınar’da meydana gelen ve 15 vatandaşın yaşamını yitirdiği yangınla ilgili etkin bir soruşturma istediklerini açıklayan Diyarbakır Barosu, “Çınar İlçemizde Meydana Gelen Yangın Felaketine İlişkin Soruşturma Sürecinde Fail/lerin Aklanmasını Kabul Etmiyoruz! 20 Haziran 2024 tarihinde Diyarbakır İli Çınar İlçesi Köksalan Mahallesinde başlayan, rüzgarın şiddetiyle geniş bir alana yayılan yangın felaketinde 15 insanımız yaşamını yitirmişti. Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında, 21 Haziran 2024 tarihinde görevlendirilen bilirkişi yangının çıkış yerine ilişkin yerinde tespit ve incelemelerde bulunmuş ve tanzim edilen ön rapor kapsamında, yangının çıkış sebebinin elektrik direklerinden kopan tellerin yarattığı kıvılcımın etkisiyle oluştuğu belirtilmişti. Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı alınan rapor sonrasında, yeni bir bilirkişi heyeti oluşturulmak suretiyle yeniden bir rapor tanzimine karar vermişti.”

Çınar Diyarbakır Yangın

“HUKUKİ SÜRECİ YAKİNEN TAKİP ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
“Bilirkişi heyeti tarafından 14 Ağustos 2024 tarihinde soruşturma dosyasına sunulan raporda; “yangının elektrikten kaynaklandığının tespitini yapmak mümkün değildir” şeklinde bir değerlendirme yapılmıştır. Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulunularak, alınan raporun bilimsel ölçütlerden yoksun ve subjektif değerlendirmeleri kapsadığı belirtilmek suretiyle, itiraz edilmiş; aynı zamanda bilirkişi heyetinin çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hususlarla  yangın sebebini belirlemeden ziyade fail/leri aklayıcı nitelikte rapor tanziminden dolayı Diyarbakır Bilirkişilik Karar Bölge Kurulu Başkanlığı’na şikayet başvurusunda bulunulmuştur. Hukuki süreci yakinen takip etmeye devam edeceğiz.” İfadesi kullanıldı.

Van Büyükşehir Çınar’da! Hayvanlar Tedavi Ediliyor

20 HAZİRAN TARİHİNDE ÇINAR’DA MEYDANA GELEN YANGINDA NE OLDU?
20 Haziran 2024 tarihinde Diyarbakır’ın Çınar ilçesi ile Mardin’in Mazıdağı ilçesinde büyük bir yangın meydana gelmişti. Yangın boyutunun büyük bir zarara yol açtığı sıralarda ise pek çok sosyal medya kullanıcısı kamuoyu oluşturarak gündem oluşturmuştu. Çınar ilçesine bağlı 17 köyde meydana gelen büyük yangında ise 15 vatandaş hayatını kaybetmiş, çok sayıda hayvan ise hem yaralanmış, hem de ölmüştü. 

Yangına ilk müdahale traktör gibi araçlarla yurttaşlar tarafından yapılırken, tangının çıkış nedeni olarak anızda başladığı bilgileri paylaşılsa da bölgeden vatandaşların sosyal medyada aktardığı bilgilere göre onarılmayan elektrik tellerinden kaynaklandığı da iddialar arasında bulunmuştu. Yangın alanlarına yetkililerin geç gelmesi ve müdahalenin gecikmesi, yurttaşların tepkisine yol açarken, Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında, 21 Haziran 2024 tarihinde görevlendirilen bilirkişi yangının çıkış yerine ilişkin yerinde tespit ve incelemelerde bulunmuş ve tanzim edilen ön rapor kapsamında, yangının çıkış sebebinin elektrik direklerinden kopan tellerin yarattığı kıvılcımın etkisiyle oluştuğu belirtilmişti.
 

Muhabir: Devrim AKTÜRK