Diyarbakır’da her geçen gün fiyatlara yapılan zamlar durdurulamıyor. Bu zamları durdurmak neredeyse imkansız. Diyarbakır’da yaşamayı bırakın ölmek daha masraflı hale geldi. Ölmenin daha masraflı hale geldiği Diyarbakır’da yaşamak mı daha pahalı yoksa ölmek mi? Gelin birlikte inceleyelim.

AİLELER KREDİ KARTLARINA BAŞVURUYOR
Türkiye’de yaşayan durumu düşük aile fertlerinin ölümü durumunda cenaze masrafları konusunda kaygı yaşıyor. Diyarbakır’da da fiyatların her hafta zamlandığı bu günlerde ölmek stresli hale geldi. Bu stresi en çok aileler yaşıyor. Çünkü her Müslüman hayatını kaybettiğinde yas olsun cenaze işlemleri olsun cenazeye gelen misafirleri ağırlama olsun hepsi birer masraftır. Durumu düşük aileler ise bu durumda genellikle kredi veya kredi kartlarına başvuruyorlar.

Diyarbakırlılar Diyarbakır’ı bakın nasıl tarif etti Diyarbakırlılar Diyarbakır’ı bakın nasıl tarif etti

3 GÜN BOYUNCA GÜNDE 2 KEZ YEMEK VERİLİYOR
Her Müslüman hayatını kaybettiğinde 3 günlük yas tutulur. Yas yerlerinde yemek dağıtılması tartışmalar arasına girse de halen çoğu yas yerlerinde gelen misafirlere günde 2 kez yemek dağıtılıyor. Ortalama 3 günlük yemek masrafı ise 45 veya 50 bin liraya kadar çıkıyor. Eğer aile kalabalık ise 70 veya 80 bin liraya kadar çıkabilir.

MEZAR TAŞLARININ FİYATI UÇTU
Hayatını kaybeden vatandaşların naaşı gömüldükten sonra üstü mezar taşları ile kaplanıyor. Mezar taşlarının fiyatı ise yerden yere değişiyor. Ortalama fiyatlar ise 15 bin lira ile 35 bin lira arasında olduğu söylendi.

Ortalama diğer masrafları da göz önünde bulundurursak yol masrafları, benzin masrafları, evde 3 günlük yastan sonra misafirleri ağırlama dersek en az 25 bini de gözden çıkarmanız gerekiyor.

Öte yandan cenaze arabası ve kefen işlemleri Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından ücretsiz karşılanıyor.

Muhabir: Abdullah AKYOL