İnsanoğlu; yerleşimleri, fabrikaları ve atıkları ile doğayı katlettiği yetmezmiş gibi bir de küçücük bir alana sıkışmış yaban hayvanlarını da av adı altında katlediyor.

DOĞA KORUMA'NIN BÜNYESİNDE “AV KOMİSYONU” VAR!
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) bağlu Merkez Av Komisyonu tarafından her yıl avlanacak yaban hayvanları, türleri ve av sahaları belirleniyor.

İlişkilerde büyük fark yaratan 8 altın kural! İlişkilerde büyük fark yaratan 8 altın kural!

ÖLÜM İHALELERİ...
Eylül ayında başlayan av turizmi kapsamında, avlanacak hayvanlar için ihaleler düzenleniyor. Ancak hayvanseverler ve sivil toplum örgütleri bu uygulamaya tepki gösteriyor. Pek çok ihale, açılan davalar sonucu iptal edilirken, devam eden davalar da bulunuyor.
DKMP'nin 2024-2025 Av Yılı Av Turizmi Uygulama Talimatı'na göre, yaban keçisi, melez yaban koyunu, kızıl geyik, çengel boynuzlu dağ keçisi gibi türlerin avlanmasına izin verildi.
Av tarihleri Eylül'de başlayıp, türe göre Aralık, Şubat ve Mart aylarına kadar sürecek. Avlanma izin ücreti, türlere göre değişmekte olup, Anadolu yaban koyunu için 8 bin lira olarak belirlendi.

EKOLOJİK DENGE PARAYA BAKMIYOR AMA BİRİLERİ CEBİNE BAKIYOR!
Konya Bozdağ'da 4 Anadolu yaban koyunu için avlanma ücreti 1 milyon 100 bin lira, Karaman Karadağ'da ise 1 milyon 350 bin lira olarak belirlendi. Çengel boynuzlu dağ keçisi için avlanma ücretleri Artvin, Rize, Bingöl ve Erzincan'da 180 bin lira ile 200 bin lira arasında değişiyor. Ayrıca, Türkiye genelinde 38 kızıl geyik için belirlenen kotalar ise 120 bin lira ile 170 bin lira arasında.
Her yıl “Avcılık Eğitim Kursu” düzenleyen Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün bu ay öldürülmek üzere “ihaleye çıkardığı” hayvanlar ve kentler şöyle:
23 Eylül: Mersin - 39 yaban keçisi
24 Eylül: Adana - 2 yaban keçisi
24 Eylül: Mersin - 6 yaban keçisi
24 Eylül: Hatay - 9 yaban keçisi
 24 Eylül: Niğde - 15 yaban keçisi
24 Eylül: Kayseri - 9 yaban keçisi
26 Eylül: Sivas - 10 yaban keçisi
26 Eylül: Maraş - 7 yaban keçisi
27 Eylül: Adıyaman - 16 yaban keçisi
30 Eylül: Van - 2 yaban keçisi
30 Eylül: Siirt - 1 yaban keçisi
30 Eylül: Hakkari - 2 yaban keçisi

Resmi Gazete’de yayımlanan Yaban Hayvanları listesindeki açıklamalarda ise istisna olarak belirlenen doğu yaban koyunu, Anadolu yaban koyunu avlamanın bedeli 6 milyon lira olarak belirtilirken, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağkeçisi 650 bin, alageyik 500 bin, kızıl geyik 400 bin, kum ceylanı, Hatay ceylanı 150 bin, boz ayı 90 bin, kurt 40 bin, karaca avlamanın cezası ise 30 bin lira olarak listede yerini aldı.
 

Kaynak: DHA