Açıklamaları çok ses getiren ve kısa sürede tartışılmaya başlanan Bahçeli’nin sözlerinin devamında kullandığı ‘umut hakkı’ ise arama motorlarında yer almaya başladı. Bahçeli’nin Öcalan için kullandığı ‘umut hakkı’ çıkışının ne anlama geldiği merak edildi. Açıklamalarını Abdullah Öcalan ile ilgili yaptığı açıklamalarla gündemin ana başlıkları arasına girdi. MHP Lideri Bahçeli, "Şayet terörist başının tecridi kaldırılırsa gelsin TBMM'de DEM Parti grup toplantısında konuşsun" diyerek, İmralı Cezaevi'nde bulunan Abdullah Öcalan'a bir kez daha çağrıda bulundu. "Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın," diyen Bahçeli, "Umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın" sözlerini dile getirdi. Peki, Bahçeli’nin bahsettiği umut hakkı nedir?

Selahattin Demirtaş beklenen mesajı yayımlandı! Selahattin Demirtaş beklenen mesajı yayımlandı!

UMUT HAKKI NEDİR?
Umut hakkı; Hapis cezasına mahkum edilenlerin kanunla, belirlenen sürelerde iyi halinden dolayı koşullu salıverilmesinin mümkün olup olmadığının değerlendirilmesine verilen isimdir.

Terörle Mücadele Kanunu (3713 sayılı yasa) ve Türk Ceza Kanunu’nun (5237 sayılı yasa) 302’inci maddesi kapsamında verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarının infaz biçimi mevzuatta ömür boyu yani ölünceye kadar şeklinde düzenlendi. Söz konusu cezaların istisnası yok. ‘Umut hakkı’na sahip olan kişinin belirli bir infaz süresinden sonra durumunun yeniden gözden geçirilir. Hükümlü bunun hangi gerekçeler üzerinden yapılacağını, kimlerin hangi yöntemlerle bu değerlendirmeyi yapacağını bilerek cezasını infaz eder.

Başka bir ifadeyle ‘umut hakkı’ öngörülebilir bir infaz biçimi getirerek kişinin yeniden özgürlüğüne kavuşma umudunu korumasını sağlar.

Kaynak: Haber Merkezi