Diyarbakır'ın Çınar ilçesi yakınlarındaki, Roma İmparatorluğu döneminde 'askeri yerleşim' olarak kullanılan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi, fotoğraflarıyla sergilere ilham kaynağı oluyor. İlçeye 13 kilometre uzaklıkta, 124 metre yükseklikte kayalık tepede bulunan, Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesinde 2014'ten bu yana kazı çalışması devam eden UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesindeki Zerzevan Kalesi, tarihe ışık tutmanın yanı sıra kentin önemli bir turizm değeri olma özelliği de taşıyor.
Diyarbakır Fotoğrafçılar Derneği (Fotono21) Başkanı Mehmet Kılıçoğlu, Çınar ilçesi içinde yer alan Zerzevan Kalesinin askeri yerleşimi, yer altı ve yer üstü yapıları ile dünyanın en iyi korunmuş Roma garnizonlarından biri olduğunu söyledi.
“ALTIN ELMA” ÖDÜLÜNÜ DİYARBAKIR’A KAZANDIRDI
Günümüze kadar Roma’nın doğu sınırında bulunan tek Mithras Tapınağı’nın da Zerzevan Kalesinde bulunmakta olduğunu belirten Kılıçoğlu, “Dünya Miras Geçici Listesi’ne dahil edilen Zerzevan Kalesi kazı ve yenileme çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dicle Üniversitesi işbirliğiyle, Prof. Dr. Aytaç Coşkun'un başkanlığında 2014 yılında başlatılmış ve halen devam etmektedir. Turizmin Oskarı olarak adlandırılan 'Altın Elma' ödülünü de Diyarbakır’a kazandıran bu eşsiz kalenin fotoğrafları Balıkesir Fotoğraf Sanatı Derneği (BASAF) ev sahipliğinde 11 Ekim Cuma günü BASAF Sanat galerisinde açılıyor. 25 Fotoğraftan oluşan sergide Zerzevan Kalesi ve Mithras Tapınağına ait fotoğraflar yer alacak” dedi.