MÜCADELE HABER- Günlük rutin düzenin farklılaştığını, beslenmenin yaşam tarzı ve günlük düzenle oldukça ilişkili olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Beslenme düzenimizin de değiştiğini gözleme dayalı olarak tahmin edebiliyoruz. Bu konu hakkında üniversitelerde anket ve araştırma çalışmaları devam ediyor. Toplum sağlığı açısından beslenme durumumuzun nasıl etkilediğini önümüzdeki aylarda rakamlarla ifade edebiliyor olabiliriz” dedi.

 

ŞEKER BAĞIŞIKLIĞI ZAYIFLATIYOR

Tatlının bayramların geleneksel yiyeceği olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Fakat hamurlu ve şerbetli olanlar yerine mümkün olduğunca sütlü veya yoğurtlu tatlılar, dondurmalar, sıvı yağlı ve az şekerli yapılmış kekler, meyveli tatlılar tercih edilebilir. Unutmayalım ki basit şeker vücudumuzun hiç ihtiyacı olmayan ve hatta bağışıklığımızı baskılayan, zayıflatan bir gıda” dedi.

 

ÖĞÜNLERDE 2’ŞER DİLİMDEN FAZLA EKMEK TÜKETMEYİN

Şekerli yiyeceklerin yanı sıra hazır yiyecekler ve sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş etlerin de tercih edilmemesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Ekmeği öğünlerde 2’şer dilimin üzerine çıkmayın. Ekmeğin yerine pilav makarna gibi tahıl tüketmek isterseniz bir öğünde 4-5 yemek kaşığının üzerine çıkmayın. Et, tavuk, balık, hindi yemeklerinizi fırında veya tencerede pişirin. Yanına buharda pişmiş sebzelerle garnitür yapabilirsiniz” dedi.

 

ÇAY KAHVEYİ YEMEKTEN BİR SAAT SONRA İÇİN

Çay kahve tüketiminin yemekten 1 saat sonraya bırakılmasını belirten Tuba Örnek, “Günde açık ve şekersiz olacak şekilde 6 çay bardağını geçmeyin. Kahveyi ise 3 fincan ile sınırlayın. Günün sonunda sindiriminizi rahatlatmak için papatya, melisa, rezene çayları tüketebilirsiniz. Asitli ve şekerli içeceklerden uzak durun. Çok az şekerli limonata ve kompostolardan faydalanabilirsiniz” dedi.

 

ÇOCUKLARIN AİLELERİYLE BİRLİKTE HAZIRLAYABİLECEKLERİ ARA ÖĞÜN TARİFLERİ

Tuba Örnek, evde çocukların aileleriyle birlikte mutfakta kolaylıkla yapabilecekleri kolay ve sağlıklı bir ara öğün tarifi de paylaştı: Süt veya yoğurda muz veya çilek, yulaf ezmesi, pekmez ve cevizi ekleyip blenderdan geçirebilirsiniz. Donmuş muz ve çilekten de yapılabilir. Avokadoyu da isteğe bağlı olarak ekleyebilirsiniz. Besin öğesi içeriğini zenginleştirmiş olursunuz.

Atıştırmalık sağlıklı bir başka tarif de nohut cipsi. Haşlanmış nohutları istediğiniz baharatlarla harmanlayın. 180 derece fırına verin. Sağlıklı ve lifli atıştırmalık elde edin.

Editör: TE Bilisim