Diyarbakır'da ‘eyyam-ı bahur’ sıcaklarından 48 dereceyi gören havadan etkilenen Diyarbakır’ın tescilli lezzeti karpuzun tarlalarda bozulmasıyla bu yıl istenilen verim yaşanmadı. Diyarbakır’daki pazar esnafı yerli karpuzun yerine gelen Adana karpuzunu satmaya başladı.

Geçen hafta tezgahlarda yerini alan ve kilosu 12 lira olan Karacadağ Karpuzu, şimdilerde karpuzun eksikliğini tamamlayacak gibi. Yaklaşık bir buçuk aya yakın tezgahta kalacağı beklenilen karpuzun en büyük özelliği ise halk dilinde ‘Beji’ yani susuz ve gübresiz yetişmesi. Karpuzun işçiliğinin zor olduğunu belirten Pazar esnafı Orhan A., Karacadağ Karpuzunun Diyarbakır’da sevildiğini söylüyor.

Semt pazarlarında ve seyyar tezgahlarda yerini alan Karacadağ Karpuzu’nun satışını yapan pazarcı esnafı Orhan A. ise ‘, ‘Aman Dikkat Bağımlılık Yapar. Aşısız, Doğal, Karacadağ Beji (Susuz) Gübresiz, Organik Lezzet.‘ yazılı pankartla ortaya güzel bir görüntü çıkardı. Yazdığı yazı ile Karacadağ Karpuzu’nun önemine de dikkat çeken esnafın pankartı çevredekilerin de ilgisini gördü.

SUYA İHTİYAÇ DUYMUYOR

Karpuzun Diyarbakır’ın Karacadağ bölgesinde özellikle Urfa Yolu civarlarında yetiştiğini söyleyen pazarcı Orhan A., “Suya ihtiyaç duymayan bir karpuz cinsi. Bölgede ‘Beji Karpuz’ deniliyor bu yüzden. Özelliği, susuz ve çok tatlı olması. Temiz, gübresiz ve organiktir. Karpuzu kendimiz ektik. İşçilik isteyen Karacadağ Karpuzunun ekimi baya uğraşmalıdır. Çekirdeğini tek tek ekiyorsunuz. Bir de en ince işçilik de, yarım su bardağı kadar su verip ekmeniz gerekiyor. Karpuzu ilkbaharın ortasında ekiyoruz. Yazın sonlarında, bu zamanlarda da çıkıyor. Karpuzun kilosunu 12 liradan veriyoruz. En küçüğü ortalama 60, en büyüğü de 130 liraya geliyor. Geçen haftadan beri geldi. Bir buçuk ay kadar tezgahlarda yerini alır. Her yerde de bulunmuyor. Alan vatandaşımızdan olumlu yönde geri dönüşler alıyoruz. Alan bir daha geliyor“ dedi.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik