Diyarbakır’a 45 kilometre uzaklıktaki Eğil ilçesinin Selman köyü sınırları içerisinde yer alan Yatır (Şawelya) Kanyonu ve kanyon boyunca tarih öncesi yerleşim yeri olan Selman (Cibeb, Cebabir) Kalesi ve kilise kalıntıları görenleri hayran bıraktırıyor.

Diyarbakır’daki hortum maddi hasara neden oldu! Diyarbakır’daki hortum maddi hasara neden oldu!

BİR DOĞA HARİKASI: ŞAWELYA KANYONU
Eşsiz güzelliği, temiz doğası ile adeta Antalya sahillerini aratmayan vadi, bir doğa harikası olarak göz doldurmaya devam ediyor. Özellikle yaz aylarında piknikçilerin ve doğaseverlerin uğrak noktası olan Yatır (Şawelya) Kanyonu da ilgi görüyor. Son yıllarda ziyaretçi akınına uğrayan Şawelya Kanyonu, hem doğayı hem de tarihi bir arada barındıran bir hazine olarak görülüyor.

DOĞA, TARİH, TUTKU BİR ARADA
Tarihi Kral Yolu’nun da geçtiği Şawelya Kanyonu boyunca tarih öncesi yerleşim yerleri ve Dicle Nehri'nin kenarında hakim bir tepe üzerinde kurulan Selman ya da Cebabir/ Cibeb Kalesi de bulunuyor. Ticaret yolunun güvenliğini sağlamak amacıyla yapıldığı düşünülen tarihi kale, bakımsızlık ve define arayıcılarının tahribatı nedeniyle kısmen yıkılmış durumda. Eski tarih öncesi çağlara dayanan izler taşıyan kale ve kilisenin de koruma altına alınıp restore edilmesi için çağrıda bulunan bölge halkı ve doğaseverler, alanın turizme kazandırılmasını istiyor. Son zamanlarda vatandaşların ve gezi kulüplerinin uğrak noktası haline gelen doğa harikası Şawelya Kanyonu ve bölgeyi ziyarete gelen vatandaşlar, Diyarbakır’da eşi benzeri olmayan bu kanyonun koruma altına alınarak tabiat park ilan edilmesini istiyor.

‘KORUMA ALTINA ALINSIN’ ÇAĞRISI
Diyarbakır’da eşsiz doğal güzelliğe sahip Şawelya kanyonun koruma altına alınarak tabiat parkı ilan edilmesi talep edilirken, doğal yapısı ve manzarasıyla dikkat çeken kanyonun, hem ekosistemin korunması hem de turizme kazandırılması adına resmi statüye kavuşturulması talep ediliyor.

Bölge sakinleri, kanyonun Diyarbakır’ın doğal mirası açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak, bu alanın gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılması için gerekli adımların atılmasını bekliyor. Yetkililere çağrıda bulunan vatandaşlar, kanyonun tabiat parkı ilan edilerek hem korunmasını hem de daha düzenli şekilde ziyaretçilere açılmasını istiyor. Ayrıca ziyaretçiler de bölge halkı da hem doğa hem de tarihin bir arada olduğu bölgenin bir an önce korunması çağrısını yineliyor.

DİYARBAKIR’IN EN CAZİP YERİ: FOTOĞRAFÇIKARIN UĞRAK NOKTASI
Bölgeye ilişkin açıklama yapan Doğa Fotoğrafçısı Harun Demirel ise şu ifadeleri kullandı: 

“Son yıllarda ziyaretçi akınına uğrayan ve benimde sıklıkla ziyaret edip fotoğraf çektiğim Şawelya kanyonu, hem doğayı hem de tarihi bir arada bulabileceğiniz saklı bir hazinedir. Doğa tutkunları içinde cazip bir yer olan kanyonda yürüyüş, kamp, piknik yapılabileceği gibi sessiz doğasıyla da insana huzur veriyor. Tarihi kral Yolu’nun da geçtiği kanyon boyunca tarih öncesi yerleşim yerleri, cibeb kalesi ve kilise kalıntıları da bulunduğundan hem doğayı hem tarihi bir arada görebileceğimiz bir yer. Bu nedenle bu kanyonun koruma altına alınıp tabiat parkı ilan edilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Diyarbakır’ın Kral Yolu Turizme Kazandırılıyor İlk Yürüyüş Validen!

TARİHİ KRAL YOLU’NDA İLK YÜRÜYÜŞ GERÇEKLEŞTRİLDİ
Öte yandan Eğil ilçe sınırlarından geçen ve uzun zamandır turizme kazandırılması beklenen tarihi Kral Yolu Yürüyüş Rotası Oluşturma Projesi kapsamında belirlenen Eğil Yatır Kanyonu’nda Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu eşliğinde ilk yürüyüş gerçekleştirildi. Bölgenin turizm potansiyelini artırmaya ve yerel kalkınmaya katkı sunulması beklenen projenin tanıtım süreci de başlamış oldu.

Muhabir: Remziye ÇELİK