Zengin tarihi mirası, kültürel çeşitliği ve doğal güzellikleriyle Türkiye’nin en önemli kentlerinden biri olan Diyarbakır, 4’ü merkez 17 ilçeye sahiptir. Üzerinde tarihi Diyarbakır Kalesi'nin bulunduğu Dicle Nehri kıyısında yüksek bir plato çevresinde yer alan Diyarbakır, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin yüzölçümü bakımından Şanlıurfa'dan sonraki ikinci büyük şehridir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Diyarbakır’ın 1927 yılına ait ilçe haritasında Şanlıurfa, Mardin ve Siirt’in gerisinde kaldığı ortaya çıktı.
DİYARBAKIR 5 İLÇEYE SAHİPTİ
Köklü bir geçmişe sahip olan ve onlarca medeniyete içinde barındıran Diyarbakır, Osmanlı İmparatorluğu döneminde 16. yüzyılda fethedilerek Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1867 yılında Diyarbakır vilayet statüsüne kavuşarak Osmanlı İmparatorluğu'nun önemli vilayetlerinden biri haline geldi. Her dönem önemini koruyan kent, 2 Eylül 1993'te çıkarılan 504 sayılı kanun hükmünde kararname ile büyükşehir unvanı kazandı.
Ancak 1923’teki Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra yapılan il ve ilçe idari düzenlemelerini yansıtan 1927 Umumi Nüfus Tahriri’ne göre, günümüzde 4’ü merkez 17 ilçeye sahip Diyarbakır’ın bir dönem sadece 5 ilçesi vardı.
MARDİN, URFA VE SİİRT DİYARBAKIR’I GERİDE BIRAKTI
Ahmet Kargın tarafından hazırlanan 1927 tarihli ilçe haritasında Diyarbakır’la ilgili dikkat çekici bilgiler de ortaya çıktı. Bu bilgilere göre, bölgede sayılı birkaç ilden bulunan Diyarbakır’ın ilçe sayısı. Diyarbakır’a bağlı 5 ilçe bulunurken, Mardin ve Siirt illerinin ise 7 ilçesi bulunuyor. Ve yine dikkat çeken bir detay ise, bugün 9 ile sahip Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin o dönem sadece 5 ili bulunuyor.