Merkez Bağlar ilçesinde bulunan ve kentin en eski parklarından olan Koşuyolu Parkı, özellikle yaz aylarında akşam saatlerinde bunalan vatandaşların uğrak noktası olmaya devam ediyor. 1995 yılında dönemin belediyesi tarafından 73 dönüm arazi üzerine kurulan park, bir zamanlar atların koştuğu ve en iyi seyislerin yetiştiği yapıldığı bir meydan olarak tarihe geçti. Günümüzde, bol yeşillikli bir park olarak göze çarpan Koşuyolu Parkı’nın yapılmadan önceki görüntüleri ortaya çıktı.

KOŞUYOLU, YILLAR ÖNCE ATLARIN KOŞTUĞU BİR MEYDANDI
Ünlü gezgin Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde bahsettiği Koşuyolu Parkı, dönemin (1994 -1999) Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bilgin tarafından yapılmıştır. Koşuyolu Parkı, yapıldığında kentteki en gözde park konumundaydı. Ofis Semti’ne yürüme mesafesinde olan park, bir zamanlar kentteki küçük bir hipodrom gibiydi. Parkın bulunduğu bölgede yapılan at yarışları nedeniyle parka Koşuyolu ismi verilmiştir.

PARK İLK KURULDUĞUNDA ETRAFI DUVARLA ÇEVRİLİYDİ
Diyarbakır’da at yarışlarının yapıldığı Koşuyolu, zamanla boş bir araziye dönüşünce, 1995 yılında 73 dönüm olduğu bilinen alan üzerine kuruldu. Parkın ilk inşası sırasında etrafı duvarlarla çevriliydi. Ancak, zaman içerisinde şikayetler çoğalınca, 2013 yılında duvarlar yıkıldı ve parkın asıl görkemi ortaya çıktı. Yıkılan duvar kalıntılarından bir kısım bulunmaktadır.

Diyarbakır Sur’da gezilecek yerler Diyarbakır Sur’da gezilecek yerler

SEMTİN OKSİJEN DEPOSU
Dönemin belediyesinin kente kazandırdığı önemli bir oksijen deposu olan Koşuyolu Parkı, her ne kadar eski önemini yitirse de, hala bölgede yaşayan vatandaşların uğrak yerlerinden biri. İçinde iki havuz bulunan ve bol yeşillikli park, özellikle yaz mevsiminde sıcaktan bunalan aileler için vakit geçirebilecekleri bir mekan olma özelliğini taşımaya devam ediyor.

Muhabir: Remziye ÇELİK