Diyarbakır’ın asırlık tarihi, kültürü, turizm ve kutsal mekanları bilindiği kadar, zengin mutfağıyla birçok başarıya imza atıp tescillenmiş onlarca lezzeti bulunmaktadır. Bu vazgeçilmeyen lezzetlerden biri olan “Gevre” nasıl yapılır, kullanılan malzemeleri nelerdir? Detayları haberimizde…
İÇ HARCI İÇİN KAVURMA İLE PEYNİR
Diyarbakır’da Gevre lezzetinin hamuru için 6 su bardağı un, 1 yemek kaşığı tuz, aldığı kadar ılık su kullanılıp, iç harcı için 500 gram kavurma, 400 gram da peynir eklenirken, son olarak üzerine ise 3 yemek kaşığı tereyağı ve yumurta sarısına ihtiyaç vardır.
Gevre’nin malzemeleri şunlardır;
Hamuru için;
6 su bardağı un
1 yemek kaşığı tuz
Aldığı kadar ılık su
İÇ harcı için;
500 gram kavurma
400 gram peynir
Üzerine;
3 yemek kaşığı tereyağı
Yumurta sarısı
İşte lezzetin sırayla tarifi;
1) Hamur için un, tuz ve suyu harmanlayarak kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur yoğurun.
2) İçerisine maya katmadığımızdan bekletmeye gerek yok, hamuru 8 bezeye bölün
3) Yuvarlak tepsi kullanmanız hamurları yerleştirmenizi kolaylaştıracağından dolayı tepsiyi yağlayın.
4) İlk hamuru biraz büyük açıp tepsinin kenarlarından dışarı taşırın.
5) İç malzemesi için peynir ve kavurmayı karıştırın.
6) Her kata iç malzemesi konduğundan dolu dolu değil az az serpin.
7) İlk serdiğiniz hamurun üzerine harcınızı serpin.
8) 2. bezeyi açın tepsiye koyup tekrar harç serpin.
9) Kalan tüm bezeleri açıp her kata mutlaka harç serperek hamuru yerleştirin.
10) Toplam 8 bezeyi de açıp yerleştirip en üste yumurta sarısı sürerek eritilmiş tereyağını dökün.
11) Son olarak 200 derecede pişirdikten sonra afiyetle yiyin.