Diyarbakır’ın sayılmayacak kadar fazla yöresel ve tescilli lezzetlerinin olduğu insanların malumu. Bu eşsiz lezzetler arasında yer alıp unutulmaya yüz tutmuş diğer bir yöresel yemek ise Elma Düzmesi olarak biliniyor. Biber dolması şeklinde hazırlanan yemeğin bir tencere yemeği olduğu ve günümüzde ise çok az kişi tarafından bilinmektedir.
Elma Düzmesi yemeğinin malzemeleri nelerdir?
4 adet ekşi yeşil elma
300 gram yarım yağlı kıyma
Bir adet soğan rendesi
Bir tatlı kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı tarçın
Tuz
Bir çay kaşığı karabiber
Pul biber
PEKİ, YÖRESEL ELMA DİZMESİ YEMEĞİ NASIL YAPILIR?
Öncelikle bir kapa kıyma, yumurta, tuz, karabiber ve pul biberi koyup iyice yoğrulur, daha sonra hazırlanan kıymadan küçük ve yassı köfteler yapılır. Köfteler hazırlandıktan sonra elmalar yuvarlak şeklinde dilimlenerek yağda kızartılıp, bir tencereye bir kat köfte, bir kat da elma olacak şekilde dizilir. Köfteler ve kızartılmış elmanın üzerine su ve tuz ilave edilerek kısık ateşte suyu iyice özleşinceye ve elmalar yumuşayıncaya kadar pişirilip, İsteğe göre elmalar yağda kızartılmadan da kullanılabilir
Elma Dizmesinin tarifi şu şekilde;
1) Bir kapta kıyma, yumurta, tuz, karabiberi ve pul biberi yoğrulur.
2) Hazırlanan kıymadan küçük ve yassı köfteler hazırlanır.
3) Elmalar yuvarlak dilimlenerek yağda kızartılır.
4) Bir tencereye bir kat köfte bir kat elma olacak şekilde dizilir.
5) Köfteler ve kızartılmış elmanın üzerine su ve tuz ilave edilerek kısık ateşte suyu iyice özleşinceye ve elmalar yumuşayıncaya kadar pişirilir.
6) İsteğe göre elmalar yağda kızartılmadan da kullanılabilir.