Adıyaman ili bölgede Malatya Diyarbakır ve Maraş'a bir dönemler ilçe oldu en sonunda il statüsü kazanarak bağımsız oldu.

TARİHİNDE ACILAR BARINDIRIYOR!

Diyarbakır’da balıklar tezgaha çıktı! İşte fiyatları Diyarbakır’da balıklar tezgaha çıktı! İşte fiyatları

Adıyaman özellikle 2023 Maraş depremlerinden en fazla etkilenen iller arasında yer alırken yıkım çalışmalarının ardından konut teslimleri de devam ediyor.

Son yılların en fazla acı çeken illeri arasında yer alan Adıyaman'ın mazisinde ise uzunca bir süre ilçe olmak yatıyor. Osmanlı döneminde özellikle Yavuz Sultan Selim devrine kadar Doğu Roma, Abbasiler, Emeviler, Anadolu Selçukluları, Dulkadiroğulları gibi ülkelerin bünyesinde yer almış olan kent, Moğollar, Memlükler ve Timurlular tarafından da yağmalanan kentler arasında bulundu.

Bir dönemler Adıyaman, Maraş'ın sınırları içerisinde bulunurken 1519 / 1530 yılları arasında bugün ilçesi konumunda olan Samsat'a bağlıydı. 1849 yılında Diyarbakır'ın ilçesi olan Adıyaman'ın bu konumu 10 yıl sürdü ve daha sonrasında Malatya'ya bağlı bir ilçe oldu. Bu dönemden itibaren yaklaşık bir asır boyunca Malatya'ya ilçelik yapan kent, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin demokratikleşme sürecinde, Adnan Menderes döneminde il olma statüsü kazandı. Kent 1954 yılında il olmaya hak kazandı ve Besni, Çelikhan, Gerger, Kahta gibi ilçeleri oldu.

Muhabir: Onurcan Güler