Sur ilçesindeki Balıkçılarbaşı’nda züccaciye dükkanı işleten Mustafa Tekgül, aynı zamanda burada birbirinden değişik başlıklı bastonlar da satıyor.

BOLU’DAN GETİRİLEN BASTONLAR

Yürümekte zorluk çeken yaşlıların aldığı bastonların fiyatının 100 ile 150 lira arasında olduğunu dile getiren Tekgül, işlerin normal olduğunu ifade etti. Diyarbakır’da sattıkları bastonların sipariş üzerine Bolu’dan geldiğini kaydeden Tekgül, söz konusu bastonların gürgen ağacından yapıldığını söyledi.  Bazı bastonlara göre fiyatının uygun olmasından dolayı Bolu’dan getirilen bastonları yürümekte zorluk yaşayan yaşlıların alıp kullandığını anlattı.

BASTONLAR KIŞIN ÇOK SATILIYOR

Bastonların özellikle de kışın satışının arttığını kaydeden Tekgül, “Kış mevsiminde yerler buz tutup kayganlaştığı için yaşlılarımız düşmesin diye baston alıyor. Kışın kayganlaşan zeminde yürüyemeyen yaşlı insanlarımız aldıkları baston yardımıyla yere düşmeden rahatlıkla yürüyebiliyor.  Bu yüzden baston satışlarımız özellikle de kışın daha da artıyor” dedi.

DÜNYACA ÜNLÜ AHLAT BASTONLARI 15 BİN LİRA

Türkiye’de en pahalı bastonların Bitlis'in Ahlat ilçesinde ceviz ağacından yapılan bastonlar olduğuna dikkat çeken Tekgül,  kılıç, kurt, balık ve bıçak başlıklı gibi çeşitleri bulunan Ahlat bastonlarının tanesinin bin 500 ile 15 bin lira arasında olduğunu dile getirdi.

HEDİYE İÇİN ALINIR

Dünyaca ünlü Ahlat bastonlarının yüksek fiyatından dolayı Diyarbakır’da satılmadığını söyleyen Tekgül,  Ahlat bastonlarının genellikle birine hediye etmek için alındığını ifade etti.

Ceviz ağacından yapılan Ahlat bastonlarının çok sağlam ve estetik olduğunu aktaran Tekgül, Türkiye’de baston deyince akla ilk gelen yer Bitlis'in Ahlat ilçesi ve ondan sonra da Zonguldak’ın Devrek ilçesi olduğunu belirtti.

Haber: Orhan YALÇIN

Editör: Orhan Yalçın