İlimden bilime, fenden gastronomiye, kültürden sanata değin birçok işlevsel geçmişi olan ve 12 bin 500 yıllık bir kent olan Diyarbakır'da neyin meşhur olduğu sorusu merak konusu oldu.

KENTİN EN MEŞHUR MEYVESİ: KARPUZ

Diyarbakır'ın tarihi serüveni boyunca en çok anıldığı unsurlardan biri olan Diyarbakır Karpuzu kente has bir meyvedir. Citrullus lanatus türüne ait olan ve irilikleri itibariyle dünyaca meşhur olan Diyarbakır Karpuzları yuvarlak-oval şekilli, alacalı karpuzlar sınıfına girmektedir.

Diyarbakır Karpuz Hakkari

Diyarbakır’da Zarokistan’da çocuklara tohum topları atölyesi Diyarbakır’da Zarokistan’da çocuklara tohum topları atölyesi

DİYARBAKIR KARPUZU ÖZELLİKLERİ

Sürme çeşidi, Diyarbakır Karpuzları arasında en iri olan çeşittir. Bu çeşide ait meyve şekilleri; yuvarlak ve oval şekillerde olabilmektedir. Dış kabuk rengi parlak olup, yeşil zemin üzerine uzunlamasına koyu yeşil geniş dilimler halinde çizgili bir görünüme sahiptir. Bu çizgiler muntazam bir görünümde olup zemin rengine göre oldukça koyu bir tondadır.

Her yıl düzenlenen ve bir hafta önce sona eren Karpuz festivalinde yarışmacılar karpuzlarını sergilerken; bu sene 14. Diyarbakır Karpuz Festivali’nin kazananı, 48,7 kiloluk meyvesiyle İkram Atlı adında bir kadın yarışmacı olmuştu.

Muhabir: Devrim AKTÜRK