Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinin en işlek caddelerinden Gazi Caddesinin kalbinde, dışında bir güzellik ve canlılık sunan ara sokaklar, yerel halkın ve ziyaretçilerin beğenisiyle adeta gelip geçenleri hayran bırakıyor.

Son dönemde Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki bazı sokaklar, İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı Alaçatı Mahallesi’nin sokaklarını andırıyor. Şehir yaşamının monotonluğuna renk katan farklı ve eğlenceli tarzı ile göz dolduran bu sokakların gayesi Diyarbakır ve dışından gelen ziyaretçilerin gezilerine renk katmak ve günlük yaşamlarını daha keyifli hale getirmek. Sokak sanatçıları ve tasarımcılar tarafından özenle hazırlanmış olan duvarlar, kafe-restorantlar ve tarihsel geçmiş geleneksel ürünlerin bulunduğu sabuncu atölyeleri, müzeler ile dikkat çekiyor. 

Sokağın canlılığı özellikle yazın sıcağında genellikle akşamları kendini daha bir hissettiriyor. Şehir gürültüsünden yorulan vatandaşlar arkadaşlarıyla ve eş dostlarıyla burada yöresel şarkılar eşliğinde kafe ve restorantlarda buluşup Diyarbakır’ın tarihi sur taşlarıyla bezenmiş sokakları eşliğinde keyifli bir zaman geçiriyor. 

Diyarbakır’ın tarihinden izler taşıyan bu tasarım harikalarının sokakla iç içe olması ise sokaklara hem estetik bir görünüm kazandırıyor hem de sosyal bir buluşma noktası yaratıyor.

Diyarbakırlıların ulaşım çilesi! Büyükşehir’e çağrı Diyarbakırlıların ulaşım çilesi! Büyükşehir’e çağrı

Ara sokakların hem girişi hem de çıkışı renkli motiflerle bezenmiş kuşlar ve kuş kulübeleri ile de dikkat çekiyor. Yerli yabancı turistlerin fotoğraf mekanı olan bu görsel şovların ortak adresi ara sokaklar, Diyarbakır’ı detaylıca gezmemiş vatandaşların da hemen gelip gezmesi gereken güzel yerlerden biri.

Muhabir: Gurbet İpek