Diyarbakır’daki bu mahallede neler oluyor? Herkes boşanıyor Diyarbakır’daki bu mahallede neler oluyor? Herkes boşanıyor

9 bin yıllık geçmişiyle yaşamın her daim sürdüğü Diyarbakır’da birçok medeniyetin izlerine rastlanmaktadır. Camileri, kiliseleri, hanları, köprüleri ve hamamlarıyla ziyaretçilerin rotasında olan kadim kentin her bölgesi tarih fışkırıyor. Tarihi yapıların bazıları merkezde bazıları ise ilçelerde bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de Çermik’te bulunan Gelincik Dağları.

GELİNCİK İSMİNİN HİKAYESİ
Diyarbakır Çermik ilçesine 4 kilometre uzaklıkta olan bin 500 metre yüksekliğindeki Gelincik Dağı, ilçenin en önemli doğal güzellikleri arasında yer alıyor. Güneydoğu Torosların bir kolu olan dağın devamlılığı 10 km’yi geçmektedir. Bu dağa gelincik ismini vermeleri, uzaktan insan dizisini andırmasından olup, bu dağ hakkında halk arasında birde efsane anlatılmaktadır. Efsaneye göre de dağın isminin alındığı inanılmaktadır.

GÜNEYDOĞU'NUN KAPADOKYA’SI
Çermik'te bulunan ve uzaktan insan dizisi gibi görünen taş yığınlarının bulunduğu Gelincik Dağı, bir doğa harikası olarak görenleri kendine hayran bıraktırıyor. İnsan dizisi suretinde olan ve Kapadokya’da bulunan peri bacalarına benzemesi nedeniyle de Güneydoğu'nun Kapadokya’sı da denilen bölge turizme kazandırılmayı bekliyor.

GELİNCİK DAĞI EFSANESİ
İlçenin batı-kuzeyinde bir dağ vardır. Buna Gelincik Dağı denir. İnanışa göre, vaktiyle buradan bir gelin alayı ağır ağır geçerken çocuklardan biri altını pislemiş. Annesi başka bir şey bulamadığı için yavrusunun pisliğini yufka ile temizlemeye kalkışınca Tanrı'nın gazabına uğramış ve bütün alay gelinle birlikte taş kesilmiş. Uzaktan insan dizisi gibi görünen bu taş yığınları halen durur.

TURİZME KAZANDIRILMAYI BEKLİYOR
Ara ara doğaseverlerin tırmanış gerçekleştirdiği ve gezginlerin rotası halşne gelen Gelincik Dağı, ilçe için önemli bir yere sahip. Her yıl binlerce kişiyi ağırlayan bu doğa harikası, turizme kazandırılmayı bekliyor.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik