Yaz aylarının gelmesiyle sofraları süsleyen çilek, küçük büyük demeden herkesin severek tükettiği bir meyvedir. Ancak uzun süre tüketilmezse çabucak bozulan meyvelerden biri olan çileğin sürekli taze kalması için buzdolabında özel şartlarda muhafaza edilmesi gerekir. Çilekleri çürümeden saklamak için buzdolabına yerleştirmek doğru bir yöntem ancak bazı durumlarda dolapta beklettiğiniz çilek de bozulmaya başlayabilir. Bunu önlemek için yapmanız gereken birkaç yöntem bulunmaktadır. İşte buzdolabında taze çileğin bozulmaması için önemli püf noktaları...

İl il ortaya çıkıyor tehlike saçıyor! Bu kez Hakkari'de görüldü İl il ortaya çıkıyor tehlike saçıyor! Bu kez Hakkari'de görüldü

ÇİLEK BUZDOLABINDA NASIL SAKLANIR?
Çilek narin bir meyve olduğu için alındıktan sonra en fazla iki gün içinde tüketilmesi gerekir. Aksi takdirde rengini ve formunu kaybetmeye başlar ve kokusu da değişir ve tüketilmeyecek duruma gelir. Çilek, alındıktan sonraki iki gün boyunca buzdolabında saklanmalı ve buzdolabının derecesi maksimum 4 derece olmalıdır. Doğru bilinen bir yanlış da çileklerin yıkanması. Ancak çilek yıkanmadan saklanmalıdır. Eğer çilek yıkanıp saklanırsa bozulma hızı da artacaktır. Çilek saklanırken sapları da koparılmamalıdır, sapı kesilen çilekler de çabuk bozulur. Çilek tüketilmeden önce yıkanmalı ve sapları da o zaman koparılmalıdır.

ÇİLEK DERİN DONDURUCUYA NASIL KORUNUR? 
Tadı ve kokusuyla çok sevilen çileği uzun süre taze tutmak için bir kaba su ve beyaz sirke koyun. Çilekleri bu suda yaklaşık 10 dakika beklettikten sonra kağıt havlu serdiğiniz salata kurutucusuna koyup süzülene kadar döndürün. Çilekler kuruduktan sonra sap kısımlarını kesin ve isterseniz dilimleyip buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Poşetin ağzını sıkıca kapatıp derin dondurucuya attığınızda çilekler uzun süre tadını kaybetmeden saklanabilir.

ÇİLEK ELMA SİRKELİ SUDA BEKLETİLEBİLİR
Bir diğer yöntem de elma sirkeli su. Eğer çileğin ömrünü biraz daha uzatmak isterseniz oda ısısındaki elma sirkesi eklenmiş suda bir süre beklettikten sonra çilekleri çıkarmalı tek tek kuruladıktan sonra buzdolabına almalısınız. Bu yöntem sayesinde çileğin ömrüne ortalama iki gün daha ekleyebilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi