Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince Şeyh Said adının bir bulvara verilmesiyle başlayan tartışmalar sürerken, ismin daha önce Dağkapı Meydanı’na verilmesin ayrıntıları da merak edilen bir konu oldu. Dağkapı Meydanı’na Şeyh Said isminin verilme kararı ne zaman alındı, Dağkapı Meydanı’nın resmiyetteki ismi nedir? gibi Diyarbakır’da merak edilen soruların cevabı ortaya çıkan belgelerle cevap buldu.

BELGELER ORTAYA ÇIKTI

Eski Diyarbakır Barosu Başkanı ve dönemin Belediye Meclis Üyesi avukat Cihan Aydın belgeleri paylaştı.

DEDAŞ duyurdu! Diyarbakır’da lambalar gündüz açık olacak DEDAŞ duyurdu! Diyarbakır’da lambalar gündüz açık olacak

KARAR 12 AĞUSTOS 2014 TARİHİNE ALINDI

İstiklal Mahkemesi tarafından 47 arkadaşıyla birlikte idam cezasına çarptırılan Şeyh Said’in asıldığı yer olan meydanın adı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak döneminde Belediye Meclisi’nin 12 Ağustos 2014 tarihli kararıyla alındı. Meydana Şeyh Said Meydanı adı verildi. Kararın ardından meydana açılan caddelere yön tabelaları konuldu.

DİYARBAKIR VALİLİĞİ ŞEYH SAİD MEYDANI’NA ONAY VERMEDİ

Şeyh Said Meydanı adının kararı onaylanmak üzere Diyarbakır Valiliği’ne gönderildi. Ancak Valilik, Şeyh Said ismine onay vermeyerek kararda imzası bulunan 60 kişi hakkında İçişleri Bakanlığı’ndan soruşturma izni istedi.

İMZASI BULUNAN 60 KİŞİ HAKKINDA DAVA AÇILDI

Dönemin İçişleri Bakanı Efkan Âlâ’nın verdiği izinle başlatılan soruşturma kapsamında, dönemin belediye eş başkanları, daire başkanları ve meclis üyeleri hakkında dava açıldı. Davanın ise halen sürdüğü öğrenildi.

TABELALAR HALA DURUYOR

Diyarbakır Valiliği onay vermese de Şeyh Said ismi Diyarbakır'da yön tabelalarında hala yazılı duruyor.

 

ŞEYH SAİD MEYDANI İSMİNİ KULLANAN VAR

Ayrıca Diyarbakır’da bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları, meydanda düzenledikleri etkinliklerin duyurularında “Şeyh Said Meydanı” adını kullanıyor.

DAĞKAPI MEYDANI İSMİ RESMİYETTE YOK

Öte yandan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nden edindiğimiz bilgilere göre, resmiyette meydanın isminin Selahattin Eyyubi Yeraltı Çarşısı olarak geçtiği ve Dağkapı isminin resmiyette olmadığı öğrenildi.

Haber: Fatih SURUÇ

Editör: Fatih Suruç