Açılamayı okuyan İl Gençlik Politikaları Başkanı Yücel Karadaş, “Bilindiği üzere, bu yıl zorlu bir çalışma döneminin ardından YKS’ye giren 105 bin öğrenci üniversiteyi kazanmasına rağmen kayıt yaptıramadı. 86 bin 975'i devlet 18 bin 977'si ise vakıf üniversitesini kazanan toplam 105 bin 772 gencimiz eğitimine ne yazık ki devam edemeyecek. İlk tercihte dolmayan kontenjanlara ek olarak üniversiteyi kazanmasına rağmen kayıt yaptırmayan öğrencilerle birlikte üniversitelerde toplam 122 bin 209 kontenjan boş kaldı.” Dedi.

Karadaş, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı: “İktidarın yarattığı ekonomik kriz nedeniyle yoksulluk ve yoksunluk ile mücadele eden öğrencilerimiz, bir yandan ülkenin içinde bulunduğu karanlık dönemde geleceğe dair umutlarını kaybederken diğer taraftan önemli ve can yakıcı bir sorunla karşı karşıya bırakılmış durumda.

“BU SORUN, YURT VE BARINMA SORUNUDUR”

Yurtlara yerleşemeyen öğrenci arkadaşlarımız, yalnız bırakılarak çözmeye çalıştıkları bu sorunu kiralık dairelerde astronomik rakamlar ödeyerek aşmaya çalışmaktadırlar.

Hükûmetin ilgili Bakanı, yurt kapasitesinin rekor seviyeye ulaştığını söylerken Türkiye’de yaşanan gerçeklikten bağının ne kadar koptuğunu açıkça ortaya koymaktadır. Sayın Bakan’a daha geçenlerde basına düşen 6-8 yataklı ranzalı odaların halini bir kez daha hatırlatmak isteriz. Orada gördüğü fotoğraf, bir filmden bir kare değil, bu ülkede yaşayan gençlere reva görülen cehennemin kısa bir özetidir.

Bu yıl 850 bin öğrenci üniversiteye girmeye hak kazandı. Üniversitede okuyan toplam öğrenci sayısı ise yaklaşık 4 Milyon. Tüm Türkiye’deki KYK yurt kapasitesi ise yalnızca 800 bin.  İktidar mensupları kabul etmeseler de eğitim sistemindeki denge alt üst olmuş durumda.

Her ilde üniversite açan iktidar, o üniversitelerde okuyacak öğrencilerin kalacağı yurtları hesaplamak ve yaşanacak sorunlara çözüm bulmak adına hiçbir somut adım atmadı ne yazık ki.

Ülkedeki birçok meselede olduğu gibi yaşanan yurt sorununun kökü de tam olarak burada: İktidar ciddiyetsiz bir şekilde meselelere yaklaşmakta ve halkı ile alenen dalga geçmektedir.  Türkiye Cumhuriyeti, 2022 yılında, gençlerini aç ve açıkta bırakarak tarihe geçmiştir. Bu kara lekeyi bir an önce bu ülkenin gençlerinin alnından silin!

KYK bursunun 850 lira olduğu bir ülkede; gençlerin arkadaşlarıyla bir kafede oturup kahve içmesi, okumak istediği bir kitabı alabilmesi, bırakın yurt dışına gitmeyi bir şehirden başka bir şehre gitmesi, girdiği mağazada beğendiği tişörtü alması, katılmak istediği sosyal yada sanatsal aktivitelere katılması, sinemaya gidip bir film izlemeleri her biri ayrı ayrı birer lüks haline geldi maalesef.

KYK kredisi alım gücünün aralıklı yıllara göre dağılımını küçük bir örnekle hatırlatmak istiyoruz.

2012 KYK burs ücreti 260 TL iken tavuk döner 3 TL idi.

Ayda 86 adet tavuk döner,

2017 KYK burs ücreti 425 TL iken tavuk döner 10 TL idi.

Ayda 42 adet tavuk döner alınabiliyordu.

2022 KYK burs ücreti ise 850 TL tavuk dönerin fiyatı ise 40 TL

Ayda 21 adet tavuk döner şuanda alınabiliyor.

Mevcut hükümet öğrenci arkadaşlarımıza günde 1 adet tavuk döneri layık görmüyor.

Ekonomik olanakları yetersiz öğrencilerin, eğitim alma haklarını sağlamak, sosyal devlet olmanın toplumsal adalet ve fırsat eşitliği ilkelerinin temel gereklerindendir. Bunun için talep eden tüm öğrencilere her kademede, ama özellikle orta ve yükseköğretimde yurt olanağı sunmak sosyal devletin temel sorumluluğudur. Eğitim bir ayrıcalık değil, temel bir insan hakkıdır.

Öğrencilerimizin insanca yaşayabilecekleri beslenme ve barınma hakkı anayasal bir hak, kamusal bir sorumluluktur.

Gençlerin barınma sorununu çözmek için yeni bütçe planları oluşturulmalıdır. Acilen yurt sayıları artırılmalı ve öğrenciler konforlu yaşam alanlarına sahip olmalıdır. Gençlerin bütçesi gençler için harcanmalıdır.  Bu, görmezden gelinebilecek bir sorun değildir.

DEVA Partisi iktidarında; herkesin barınma hakkına sahip çıkılacak. 81 ilde bölge bazında ve il bazında fizibilite çalışması yapılacak. Sosyal devlet anlayışına uygun olarak yurtların yetersiz olduğu bölgelerde ve şehirlerde yurtların kapasiteleri arttırılacak. Ayrıca gerekli durumlarda ek yurtların inşa edilmesine öncülük edeceğiz. Yatırım bütçesi ile üniversite içinde yurt yapılması kolaylaştırılacak. Gençlerimizin insanca ve onurlu yaşam hakkına sahip çıkıp, Bu sorunu mevcut iktidar gibi görmezden gelmeyeceğiz.

Türkiye Cumhuriyeti bir kabile devleti değil, bizler de çadır kamplarına mahkum değiliz.” (Haber Merkezi)

Editör: Mücadele Gazetesi