Dicle Üniversitesi bünyesinde öğrencilere ve araştırmacılara hizmet verecek olan kütüphane, modern yapısı ve geniş kaynaklarıyla hizmete açıldı. Açılışa Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Aytaç Coşkun, Prof. Dr. Velat Şen, Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Uğurlu Arslan, Kaymakamlar, Kamu Kurum Temsilcileri, Sanayi Yöneticileri, Esra-Mehmet Cansız Vakfı Kurucuları, Dekanlar, Öğretim Üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

İstiklal Marşının okunması ve video gösterimi ile başlayan programda Rektör Yardımcı Prof. Dr. Aytaç Coşkun açılış konuşması yaptı. Prof. Dr. Coşkun yaptığı konuşmada Rektör Prof. Dr. Kamuran Eronat’ın gerçekleştirilecek "YÖK Akademik Açılış Töreni" için Ankara'da olduğunu belirtti.

Kütüphanelerin tarihinden bilgiler veren Prof. Dr. Coşkun, yazının bulunuşu ile günümüzden 5000 yıl önce M.Ö 3000 yıllarında ilk defa Kütüphanelerin arşiv olarak kurulduğunu, Antik Çağda Sümer, Akad, Babil, Asur, Mısır ve Hitit arşivlerinin Kütüphane tarihinde önemli yer aldığını belirtti.

“Kitap, insanoğlunun benliğini, kimliğini ve tarihini yazı üzerinden kurduğu bir dünyadır” diye konuşan Prof. Dr. Aytaç Coşkun, ömrünü kitaplara adayan Diyarbakırlı Ali Emiri’nin kütüphaneler için yaptığı katkıları anlattı, kütüphane yapmanın ve gelecek kuşaklara aktarmanın önemine değindi. Coşkun, kütüphanenin yaşatılması için ellerine düşeni yapacaklarını belirterek, emeği geçen Esra-Mehmet Cansız’a ve herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Diyarbakır’da kadın ve gençler için sosyal girişimcilik hamlesi! Diyarbakır’da kadın ve gençler için sosyal girişimcilik hamlesi!

İş İnsanı Mehmet Cansız ise 6 ay gibi bir süre önce yapmayı planladıkları kütüphanenin bugün hizmete açılmasından mutluluk duyduklarını dile getirerek, kütüphanenin bu güne geliş sürecinden kesitler aktardı.

Diyarbakır’ın varlıklı iş insanlarına isimlerini yaşatacak eserler bırakmaları tavsiyesinde bulunan Cansız, gençlere de çok çalışmanın ve umut etmenin önemini tavsiye etti.

Açılış konuşmalarından sonra plaket takdimi yapıldı. Açılış kurdelesi kesildi.

Protokol üyeleri, hizmete açılan kütüphaneyi gezdi.

Kaynak: Haber Merkezi