Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde bulunan Hasandin Yaylası'nda 12 köyü olumsuz etkileyecek maden arama girişimine karşı halk kitlesel olarak yürüyüş yaptı. Kulp Belediye Eşbaşkanı Murad İpek, Diyarbakır Barosu ve TMOOB'a bağlı odaların yönetici ve üyelerinin de katıldığı 3 kilometrelik yürüyüşün ardından açıklama yapıldı.

Hazır Baba Türbesi önünde bir araya kitle, "Doğal yaşama dokunmayın", "Ekolojik yaşam para ile satılamaz" dövizleri taşıyarak, "Doğamıza dokunmayın" ve "Yaylamıza uzanan eller kırılsın" sloganları attı.

“BİZ BURALARI ŞİRKETLERE VERMİYORUZ”
Açıklamada konuşan bölge sakinlerinden Ayten Çelik, "Burası bizim toprağımızdır. Biz buraları şirketlere vermiyoruz. Biz buna karşı direneceğiz. Buna karşı duracağız. Topraklarımızın, yaylalarımızı bırakmayacağız" diye belirtti. 

Diyarbakır’da kışın habercisi “Alıç” tezgahlarda yerini aldı Diyarbakır’da kışın habercisi “Alıç” tezgahlarda yerini aldı

DİYARBAKIR BAROSU EYLEME KATILDI
Diyarbakır Barosu adına konuşan Resul Almastaş, "Tarihten bugüne kadar hak ihlallerine karşı durmuş baromuz bugünde bu ranta karşı mücadeleyi büyütecektir. Bu noktada bölge halkıyla birlikte hukuki sürecin takipçisi olacağız. 7 mahalle ve mezranın tahrip edileceği bu proje kabul edilemez. Baro olarak hukuki sürecin içinde olacağız, bölge halkıyla dayanışmaya devam edeceğiz" diye belirtti.

TMMOB: HALKIMIZIN YANINDAYIZ
TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu adına konuşan Murat Sarı, "Halkımızın yanındayız. Buradaki projenin detaylarını öğrenmek için buradayız. Maden ocağı halk yararı kapsamında değildir. Toprak zenginliğine, yeraltı ve yerüstü sulara bu zarar verecektir. ÇED sürecinin takipçisi olacak halkla birlikte olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

EKOLOJİ DERNEĞİ: ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ
Ekoloji Derneği'nden Necdet Sezgin de şunları söyledi: "Bizler burada araştırma yapacağız, burada maden yapmak isteyenlerin bizlere ne zarar vereceğini göreceğiz. Burada halkla birlikte olmaya devam edeceğiz. Halkımızın doğasına, kültürüne, toprağına, kimliğine sahip çıkmasından dolayı teşekkür ediyoruz. Dernekler olarak burada madenin açılmaması için elimizden geleni yapacağız."

Köy muhtarları adına yapılan açıklamada ise, bölgede maden arama ve maden işletmelerinin kurulmasının istenmediği vurgulandı.

Kaynak: Sur Ajans