Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Çukur Yurt köyünde yetişen sofraların vazgeçilmez baharatlarından sumak, köylüler için ek gelir kaynağı oluşturuyor. Köylülerin topladığı sumak, eve getirildikten sonra işlenip tüketicilere sunuluyor.

BİRÇOK AİLENİN GEÇİM KAYNAĞI
Birçok ailenin de geçim kaynağı olan sumak hasadı yapan Emine Çelik, "Şu an gördüğünüz gibi sumak topluyoruz. Topladıktan sonra yapraklarından ayırıyoruz. Daha sonra da bir bezin üstüne bırakıp güneşe bırakıyoruz. Birkaç günden sonra kuruyor ve taneler haline getirip satıyoruz. Kilosunu ortalama 230 liraya satıyoruz. Sumak tamamen organiktir, hiçbir ilaç kullanmıyoruz. Tamamen organik olduğu için ilaç niyetinde kullanan bile var, çoğu hastalığa şifadır. Soğan dolma, sarma gibi yemeklere lezzet katıyor ve renk verip yemeği güzelleştiriyor" dedi.

"HAYALİMDE KOOPERATİF KURMAK VAR"
Çelik, hayalinin ilçe merkezinde bir kooperatif kurup yerli ve doğal ürünleri tüm dünyaya tanıtmak olduğunu söyleyerek, "Bölgemiz bu kooperatif sayesinde kalkınabilir" dedi.

2025 Asgari ücrette rakamlar belli oldu! 2025 Asgari ücrette rakamlar belli oldu!

DAĞLARDA DOĞAL ORTAMDA YETİŞİYOR
Batman'ın Hasankeyf ilçesinde dağlardan doğal ortamda yetişen bir çok hastalığın şifası olarak bilinen vitamin deposu sumak, yörede yaşan bir çok ailenin geçim kaynağı haline geldi. Ağustos ayı sonlarında olgunlaşmasını tamamlayan dağlarda doğal ortamda yetişen sumağı toplayıp kuruttuktan sonra yemeklerde baharat olarak ve şerbet haline getirerek kilosunu 250 liradan satışa sunarak geçimlerini sağlıyor.
 

DİYARBAKIR, HATAY VE ANTEP MUTFAĞININ VAZGEÇİLMEZ BAHARATI
Yemeklerde, ekşimsi tadıyla iştah açıcı baharat olarak kullanılan sumağın birçok faydaları var. Mutfak kültürü çok geniş olan Batman, Diyarbakır, Hatay ve Gaziantep yörelerinin vazgeçilmez baharatı olan sumak özellikle salatalarda kullanılıyor. Kokuyu azalttığı için soğan salatalarında çok kullanılır. Ekşimsi tadı ile limonu aratmayan sumak, mercimek köftesi ve dolmalara farklı bir tat verir. Sumak, kandaki şeker oranını düşürdüğü için şeker hastalarına faydaları bulunuyor.

Kaynak: İHA