Tarihi 12 bin 500 yıl öncesine dayanan Diyarbakır, her dönem güzel yemekleriyle ve damaklarda tat bırakan yiyecek içecek tarifleriyle meşhurdur. Bu lezzetler arasında yer edinen Burma Kadayıfı ise en bilinen tatlı türlerinden biridir.  Peki, en çok sevilen ve yapılan tatlılardan biri olan burma kadayıfı tarifi nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? İşte, Diyarbakır tepsi kadayıfı ve halk arasında uzun kadayıf olarak da bilinen burma kadayıfın püf noktaları ile tarifi sizlerle…

BURMA KADAYIF TARİFİ İÇİN MALZEMELER
400 gram taze kadayıf (çiğ kadayıf),
1 su bardağı toz Antep fıstığı,
1 su bardağı eritilmiş tereyağı (tercihen sade yağ)…

Van'da Feqiyê Teyran Türbesi bakıma alındı Van'da Feqiyê Teyran Türbesi bakıma alındı

BURMA KADAYIFI ŞERBETİ İÇİN GEREKEN MALZEMELER
3 su bardağı su,
1,5 bardağı toz şeker,
3 damla limonun suyu…

Diyarbakır’da 35 ton 'tescilli' burma kadayıf üretilecek

BURMA KADAYIF TARİFİ NEDİR, NASIL YAPILIR?
Tescilli bir Diyarbakır lezzeti olan Diyarbakır Burma Kadayıfı’nın yapımının pek de kolay olmadığı söylenebilir. Ustalık gerektiren ve babadan oğula, ustadan çırağa aktarılan bilgilerle bugüne gelen Diyarbakır Burma Kadayıfı yapılırken hamurun yanında ceviz veya Antep fıstığı ile sade yağ kullanılıyor. Kadayıf, fenomen turuncu rengini üzüm pekmezinden alıyor.

Beraberinde Diyarbakır Burma Kadayıfı için ilkin fırının 200 dereceye yakın bir şekilde ayarlanması gereklidir. Önemli unsurlardan biri olan şerbetin hazırlanması için ise, su ve şekerin derin bir sos tenceresinin içerisine aktarıp şeker eriyene kadar karıştırılması gerekir. Karışımı orta ateşte kaynattıktan sonra, kıvamının yerine getirilip yaklaşık 10- 15 dakika ardından altını kısıp, limon suyunu da eklemek gerekir. Ardından 5 dakika daha kısık ateşte tıkırdattıktan sonra, kaşığı batırıp çıkardığınızda şerbet kaşıkta bir tabaka halinde kalıyorsa, şerbetiniz hazır demektir. En önemlisi ise, ocağın altını kapatıp, oda sıcaklığında soğumaya bırakmanız gerekir. 

Çiğ kadayıfımızı da önce parçalara ayırıp, daha sonrasında ise 4 parmak kalınlığında bir şeridin elde edilmesi gerekir. Şerit şeklinde yaydığınız çiğ kadayıfın tam ortasına, yine şerit olacak şekilde, tatlı kaşığı yardımıyla toz antep fıstığını serpiştirmeniz lazım. Kadayıfın bir ucunu dağılmaması için kenardan bir parmak kadar içe doğru toparlamanız mühimdir. Üst ve alttan kadayıfları ortaya doğru toparlayıp döndürmeye başlayın. Kadayıfın bir ucunu tutarken diğer elinizle de ters yönüne doğru kıvırırarak burmaya devam edin. Burduğunuz kadayıfın uç kısmını diğer kadayıflara doğru döndürerek yuvarlak oluşturun. Hazırladığınız bu yuvarlak burma kadayıfı yanmaz, yapışmaz yuvarlak borcamın tam ortasına yerleştirin. Kalan kadayıfı da borcamdaki kadayıfın çevresine sarmak için aynı şekilde burun ve yuvarlak yapmadan çevresine sararak tamamlayın. Üzerine güzelce bastırıp boşluk kalmadığına emin olun. Tereyağını kaynatmadan eritin. Erittiğiniz tereyağını, üzerindeki köpüğü alıp, dibinde kalan beyaz tortuyu kullanmadan, borcamdaki kadayıfın her yerine gelecek şekilde üzerine dökün. 200 dereceye ayarladığınız fırının orta bölümüne borcamı yerleştirin ve kadayıf altın sarısı rengini alana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Altın sarısı rengini almış olan kadayıfı fırından çıkardıktan sonra tezgaha alın ve üzerine oda sıcaklığında soğumuş olan şerbeti her yerine eşit gelecek şekilde dökün. Kadayıf şerbeti içine çekene kadar en az 30 - 45 dakika kadar bekletin. Ilık veya oda sıcaklığında dilimleyerek servis edin.

Muhabir: Devrim AKTÜRK