Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin kasıtlı olarak idari, mali ve teknik açıdan sahip olduğu tüm kaynaklarının sonuna kadar sömürülerek içinin tamamen boşaltılmış bir kuruma dönüştürüldüğünü söyleyen Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, “Yaşanan meşhur kuyumcu vurgununda; suça bulaşan kamu personellerinin ilgili kuyumcuyu DBB’nin kayıt dışı veznesi olarak kullandığını bilmeyen kalmadığı halde; bu kurumun personel yapısından özvarlıklarına, araç ekipman kaynağından bütçesine kadar tüm varlığının soruşturma/yargı makamlarının gözü önünde yetkililerce yağmalanması konusunda şikayetçiyim” dedi.

26 Temmuz 2023 tarihindeki basındaki bilgilere göre Elif Sekman’a, DBB Özel Kalem Müdürlüğü üzerinden devlet kadrosu tahsis edildiğini ve tahsisten hemen 10 gün sonra Trabzon B.B.’ne geçişinin gerçekleştirildiğini belirten Akça, “Edindiğim bilgilere göre son olayın üzerinden sadece iki hafta geçmişken DBB Özel Kalem Müdürlüğü devlet kadrosu bu defa da Hukuk Müşavirliğinde görev yapan bir başka personel için kullanılmaya çalışılmaktadır” dedi.

19 Ağustos 2019 tarihinden bu yana binin üstünde personelin (kadrolu-sözleşmeli vb) istihdam edildiğinin dile getiren Akça, “Ekserisi Savcı, Başsavcı ve Emniyet Müdürlerinin eş-çocukları ile akrabalarının oluşturduğu (istihdam edilenlerin hemen istihdam sonrası kurum değişikliği ile başka illere gittikleri) aldığım duyumlar arasındadır” dedi.

“Yine Kayyım Münir Karaloğlu döneminde Genel Sekreterlik, Genel Sekreter Yardımcılığı, Daire Başkanlığı pozisyonlarında görev yapıp kadrolarını aldıkları halde Kayyım Ali İhsan Su döneminde tüm bu idarecilerin yerine vekaleten atamalar yapıldığı, idareci kadrosuna sahip olan asıl personelin ise işe gelmediği halde kadrolu idareci maaşlarını almaya devam ettikleri bilgisi elime ulaşmıştır” diyen Akça, “Yukarıdaki örnekler; kamu kaynaklarının etkili ve verimli kullanılması amacıyla düzenlenen norm kadro standartlarına açıkça mugayirdir. Ayrıca kurumların personel yapısı ve rejimini bozmanın, kadroları yandaşlara arpalık gibi dağıtmanın, işsizliğin yüksek olduğu Diyarbakır’da il dışından taşımalı personel getirip kadroya geçirdikten sonra yeniden başka illere göndermenin görevi kötüye kullanma ve kamuyu zarara uğratma suçlarını oluşturduğu da bilinen bir gerçektir” dedi.

Kamuyu zarara uğratma girişiminin salt personel ile kalmadığına dikkat çeken Akça, “Kayyım Cumali Atilla ve beş kişiden oluşan atanmış Belediye Meclisi; uygulama imar planlarında rekreasyon ve alanı iken ibadet alanına (2018/127 ve 2018/129 sayılı Meclis Kararları), otopark alanı iken ibadet alanına (2019/20 MK), ticaret alanıyken ibadet alanına (2017/287 MK), konut alanı iken cami alanına (2017/390 MK), belediye hizmet alanı iken dini tesis alanına (2018/276 MK), sosyal tesis alanı iken ibadet alanına (2018/345 MK) dönüştürüldüğüne ilişkin yüzlerce karar almıştır. Anlaşıldığı kadarıyla toplumsal bazı hassasiyetleri kullanarak mekanları asli kullanım işlevlerinden çıkaran kayyımlara göre; Diyarbakır halkının okula, yeşil alana, eve, otoparka, sosyal-kültürel tesise ve hatta belediye hizmet alanına değil sadece ibadet alanına ihtiyacı vardır. DBB’nin idarecileri hem kamunun hem de kentin toprak ve yerleşim varlığını politik ile bireysel menfaatleri uğruna zayi etmektedir” dedi.

Akça ayrınca DBB’nin özvarlıkları olan kültürel-sosyal tesislerin ve pek çok binanın/yapının içindeki tüm teşrifat malzemeleriyle bedelsiz şekilde Diyanet’e, Emniyet’e, şaibeli STK’lara devredildiğinin meclis kararlarıyla sabit olduğunu vurgulayarak, “Hâlâ kent merkezi ve kırsalda yolu bile olmayan onlarca, yüzlerce mahalle bulunmaktadır. Yurttaşlar yahut muhtarlar belediyeye başvurduğunda bütçenin yetersizliğini gerekçe gösteren DBB; devasa bütçeler ayırılarak yapılan bu tesisleri hibe etmede beis görmemektedir” dedi.

Akça, açıklamasına şöyle devam etti: “Sonuç olarak; yukarıda sıralanan tüm örneklerin ışığında, "mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan" DBB’nin merkezden atanan kayyımlar eliyle, kendilerinin ve yandaşlarının ihtiyaçlarını karşılamak üzere kamuyu göz göre göre zarara uğratmış olmalarından, vekili olduğum ilin tüm seçmenleri ve şahsım adına şikayetçiyim.”

SORU ÖNERGESİ

Akça, yaşanan skandallar üzerine İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya cevaplaması istemesiyle soru önergesi verdi.

Akça, “Kurumların personel yapısı ve rejimini bozmanın, kadroları yandaşlara arpalık gibi dağıtmanın, işsizliğin yüksek olduğu Diyarbakır’da il dışından taşımalı personel getirip kadroya geçirdikten sonra yeniden başka illere göndermenin görevi kötüye kullanma ve kamuyu zarara uğratma suçlarını oluşturduğu bilinen bir gerçektir” ifadelerini kullandı.

Akça, Yerlikaya’ya şu soruları yöneltti:

“1. Söz konusu Belediyenin kaç personeli Diyarbakır kütüğüne kayıtlıdır?

2. 19 Ağustos 2019 tarihinden bu yana Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nden açığa alınan, ihraç edilen, sözleşmesi yenilenmeyen, işten çıkarılan kadrolu ve sözleşmeli memur ile kadrolu ve geçici işçi sayıları kaçtır?

3. 19 Ağustos 2019 tarihinden bu yana Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde istihdam edilen yeni kadrolu ve sözleşmeli memur ile kadrolu ve geçici işçi sayıları kaçtır?

4. 19 Ağustos 2019 tarihinden bu yana Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne geçiş yapan kişilerin, geçiş yaptıkları kurumlara ve geldikleri illere göre ayrıştırılmış toplam sayıları kaçtır?

5. 19 Ağustos 2019 tarihinden bu yana Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde kadrosunu alıp başka kurumlara kesin geçişi yapılmış personelin geçiş yaptıkları kurumlara ve geldikleri illere göre ayrıştırılmış toplam sayıları kaçtır?

6. 19 Ağustos 2019 tarihinden bu yana Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde Özel Kalem Müdürlüğü üzerinden devlet kadrosu verilen kişi sayısı kaçtır?

7. Uhdesi, kadrosu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde olduğu halde kaç personel hangi illerde ve hangi kurumlarda geçici görevlendirilmiştir?

8. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde idareci kadrosunda olup ilgili makamda görev yapmayan personel sayısı kaçtır? Bunların Belediye bütçesindeki yükü yıllık ne kadardır?

9. Bakanlığın tüm bu iddialar hakkında bugüne kadar bir denetim ve soruşturması olmuş mudur? Eğer olmuşsa denetim sonunda ne gibi bir işlem yapılmıştır?” (Haber Merkezi)

Editör: Mücadele Gazetesi