31 Mart Yerel Seçimlerine az bir zaman kala partiler adaylarını tek tek açıklarken, gözler Diyarbakır’a çevrildi. Merak edilen iller arasında yer alan Diyarbakır’da şimdiye kadar DEVA Partisi, HÜDA PAR ve AK Parti Büyükşehir adaylarını açıkladı. Diyarbakır'da güçlü bir seçmen kitlesi olan DEM Parti adayı ise, partinin yapılacak ön seçimlerinden sonra çıkacak sonuçla birlikte açıklanacak. Böylece Diyarbakır’da toplamda 4 siyasi parti seçimlerde Büyükşehir için yarışacak. Peki, bu 4 partinin Diyarbakır Büyükşehir adayları kimler? İşte o isimler...

DEVA Partisi, Diyarbakır Büyükşehir adayını açıkladı

Cenap Ekinci - Ali Babacan

YEREL SEÇİM SÜRECİNİ DİYARBAKIR’DA İLK BAŞLATAN DEVA PARTİSİ OLDU 
Seçim sürecine girilirken Diyarbakır Büyükşehir adayını ilk açıklayan Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) olmuştu. Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır adaylarının da olduğu 51 il ve ilçe belediye başkanı adayları açıklayan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Cenap Ekinci olduğunu duyurmuştu. Peki, Ekinci kimdir?

DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI PROF. DR. CENAP EKİNCİ KİMDİR? 
Prof. Dr. Cenap Ekinci, 1974 Diyarbakır Çınar doğumlu. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi mezun oldu. 2016 tarihinden itibaren tıpta doçentlik unvanı aldı. Dicle üniversitesi rektörü başdanışmanlığından 1 yıl sonra istifa ederek AK Parti’den siyasi hayata geçti. Evli 3 çocuk babası. İyi derecede İngilizce biliyor.

Hüda Par Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Faruk Dinç

Faruk Dinç

HÜDA PAR DİYARBAKIR’DA KENDİ ADAYI İLE SEÇİME GİRİYOR 
Bazı ilerde Cumhur İttifakı, bazı illerde kendi adayı ile seçim yarışına giren Hür Dava Partisi (HÜDA Par) ise, Diyarbakır'da kendi adayı ile girme kararını açıkladı. Aday olarak açıklanan isim ise HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Faruk Dinç oldu. Öte yandan Faruk Dinç, vekil olmadan önce HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanıydı.

DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI FARUK DİNÇ KİMDİR? 
1985 yılında Diyarbakır'ın Dicle ilçesine bağlı Pekmezciler köyünde doğdu. İlkokulu Pekmezciler köyünde, ortaokulu Dicle Kocaalan YİBO'da okudu. Malatya İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunu olan Dinç, birçok yerel ve ulusal kanalda siyer ve sağlık programlarının yapımcılığını ve sunuculuğunu yaptı. Siyaset hayatına HÜDA PAR'la başlayan Dinç, partisinin kurucu gençlik kolları başkanlığını üstlendi. HÜDA PAR Genel İdare Kurulu üyesi ve Teşkilat Başkan Yardımcılığı görevini de sürdüren Dinç, bir dönem Diyarbakır İl Başkanlığı görevini sürdürdü. Evli ve 3 çocuk babası olan Dinç; Kürtçe, Zazaca ve İngilizce biliyor.

Mehmet Halis Bilden

Halis Bilden

AK PARTİ’NİN ADAYI HALİS BİLDEN OLDU 
Diyarbakır'da yerel seçimlerde yarışacak diğer partilerden biri de Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti). Geçtiğimiz günlerde adayını duyuran partinin adayı ise Halis Bilden oldu. Peki AK Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Halis Bilden kimdir?

DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI HALİS BİLDEN KİMDİR? 
12 Ekim 1968 yılında Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde dünyaya gelen Halis Bilden Kazıktepe Köyü İlkokulu ve Diyarbakır İmam Hatip Lisesi’nde eğitim gördü. Lisans eğitimini Dicle Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi’nde tamamlayan Bilden, yüksek lisans eğitimini Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mühendislik Mimarlık Fakültesi'nde tamamladı.  

1994-1995 yılları arasında İstanbul Pendik Belediyesi'nde Mühendis olarak görev aldı ve ardından 1996–1999 tarihleri arasında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde Daire Başkanı olarak görev yaptı. 1999–2000 yıllarında askerlik görevini tamamladı. 

2001–2004 yılları arasında Adana Büyükşehir Belediyesi’nde Daire Başkanı olarak çalıştı, 2004-2005 yılları arasında ise Adana Seyhan Belediyesi'nde Teknik Belediye Başkan Yardımcısı olarak görev aldı.
2005–2006 yılları arasında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nde Daire Başkanı olarak görev yaptı. 2006 yılında, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nde Genel Müdür Yardımcılığına vekâleten baktı. 

2006 yılında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı'na atandı. 2007-2008 yıllarında Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu Üyeliği'nde bulundu. 


2008 yılında Et ve Balık Kurumu Genel Müdür Vekili ve Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği, 13 Mayıs 2008 tarihinden itibaren Tarım İşletmeleri Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptı. Evli ve üç çocuk babası olan Halis Bilden, İngilizce bilmektedir.

Garip Kandemir - Doğan Hatun

DEM PARTİ’DE ADAY BELİRLEME SÜRECİ BELLİ OLUYOR 
Öte yandan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) Diyarbakır’da yapılan halk oylamasında birçok ilçede adaylar belli olurken, Büyükşehir adayları da 23 Ocak Salı (yarın) belli olması bekleniyor. DEM Parti’nin oyların çoğunluğunu alarak ikinci turda son kez yarışacak Garip Kandemir ve Doğan Hatun arasında olacak. DEM Parti’nin de adayının belirlenmesi ile 31 Mart seçimlerinde Diyarbakır’da 4 partinin adayı yarışmış olacak.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik