Geçmişte develerle taşınan ve kılıçlarla kesilen coğrafi tescil işaretli Diyarbakır Karpuzunun tanıtılması amacıyla her sene kentte çeşitli etkinliklerle festival ile tanıtılıyor. Kentin sembolü olan ve Sürme, Pembe ile Ferik isimleriyle bilinen Diyarbakır Karpuzu, iriliğiyle de yöresel kültüre katkı sunuyor. Diyarbakır’ın sembollerinden biri olan ve tanıtımı amacıyla festivaller düzenlenen tescilli Diyarbakır Karpuzunun ilk festivali 1967 yılında düzenlenmişti.

Diyarbakır’daki tedbirsiz yıkım birçok aileyi evsiz bıraktı Diyarbakır’daki tedbirsiz yıkım birçok aileyi evsiz bıraktı

Diyarbakır’da Ilk Karpuz Festivali Ne Zaman Yapıldı

KARPUZ FESTİVALİ TASARRUF TEDBİRLERİ GEREKÇESİYLE KUTLANMAYACAK
Karpuz Festivali Her yıl Eylül ayının son haftasında büyük bir coşkuyla düzenleniyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediye eş başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun dün Sur ilçesinde bulunan İskender Paşa Konağında gazetecilerle bir araya gelerek 5 aylık süreci değerlendirdi. Eş Başkanlar birçok konuya değinirken festivaller konusuna da değinerek tasarruf tedbirleri gerekçesiyle birçok festivalin iptal edildiğini söyledi. Edindiğimiz bilgilere göre Karpuz Festivali bu sene tasarruf tedbirleri gerekçesiyle kutlanmadığı belirtildi.

diyarbakır karpuz yeme yarışması

İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜNDEN YARIŞMACILARA ÖZEL ETKİNLİK
Diyarbakır İl Tarım Müdürlüğünden aldığımız bilgilere göre Büyükşehir’in iptal ettiği Karpuz Festivali için İl Tarım Müdürlüğü yarışmacılar için küçük bir etkinlik düzenleyecek. Etkinlik ise 28 Eylül Cumartesi günü saat 16.00’da Tarım il Müdürlüğü bahçesinde düzenlenecek. 25 Kilo ve üzeri karpuzu olanlara para ödülü dağıtılacak. Çocuklara da çeşitli hediyeler verilecek.

Öte yandan saat 21.30’da Diyarbakır Hipodromunda Karpuz Kupa Koşusu yarışması olacak. Hipodromda ki etkinliğe ise tüm vatandaşlar davet edildi.

Muhabir: Abdullah AKYOL