Diyarbakır’da “S Plaka” mağduru olduklarını söyleyen ve yıllardır çözüm beklediklerini açıklayan 50 aracın servis şoförü Büyükşehir Belediyesi önünde toplanarak kontak kapattı. Hem plaka kiralarındaki fahiş fiyat artışından, hem de “S Plaka” mağduriyetinden yakındıklarını söyleyen araç şoförleri yaptıkları açıklamada, “Diyarbakır’a ihtiyacı kadar araç servisinin plakasını verilmelidir. S plaka çıkarırken şunu göz ardı etmemek lazım. Çıkacak veya çıkarılacak olan S plakanın fazla olması dahilinde, bizi ekmeğimizden etmek demektir” dediler.

“DİYARBAKIR’DA S PLAKALAR BİRER YATIRIM ARACI OLARAK GÖRÜLMEKTEDİR”
Konuyla ilgili yetkililere çağrıda bulunan şoförlerden Hekim Saltan, “Evimize üç kuruş götürmek için verdiğimiz çabaların boşa gitmesine yakınıyoruz. Bildiğiniz üzere 2007 yılında Diyarbakır’da öğrenci ve personel taşımacılığı yapan araçlar için S plaka çıkarılmıştır. Ancak 2007 yılından günümüze kadar bu plakaların satışında herhangi bir denetleme olmadığından ötürü, Diyarbakır’da S plakalar birer yatırım aracı olarak görülmektedir. Bu plakaları hiç bu işle alakası olmayan pazarcı, manavcı, kapıcı, memur ve kasap gibi başka işlerle ilgilenen insanların eline geçmiş bulunmaktadır.”

Diyarbakır Sanat Sokağı'ndaki metruk bina korku saçıyor! Diyarbakır Sanat Sokağı'ndaki metruk bina korku saçıyor!

“DÜNYANIN EN DEĞERLİ VARLIKLARI OLAN ÇOCUKLARI TAŞIMAK BU KADAR BASİT OLMAMALIDIR”
Çocukların okullara servislerle gönderilmesinin çok kıymetli olduğunu aktaran Saltan, “Dünyanın en değerli varlıkları olan çocukları taşımak ve bu işi yapmak bu kadar basit olmamalıdır. Yıllardır bu işi yapan bizler, bu işle hiçbir alakası olmayan ve S plakasını ticari yatırım aracı olarak gören şahıslardan plakaları kiralama yöntemi ile kiralayarak, yıllardır bu işi yapıp ekmeğimizi bu işten kazanmaya çalışıyoruz. Birçok arkadaşımız borç, harç ve krediyle aldığı S plakasını satmak zorunda kalmıştır ve kiralama yöntemine başvurmuştur. 2021 yılında S plakasının kirası 5 bin lirayken, 2022 yılında bu rakam 7 bin lira ila 8 bin liraya çıkmıştır. 2023 yılında ise 30 bin lira ila 35 bin liraya kadar ulaşmıştır. Şimdilerde ise bu rakam 150 bin lira ila 200 bin lira arasında bulunmaktadır” diye konuştu.

Öte yandan şoförler şehirde konvoy yaptılar.

Muhabir: Devrim AKTÜRK