Kayyum atamasının ardından feshedilen ve 8 yıl aradan sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanlığına seçilen Serra Bucak ve Doğan Hatun’un göreve başlaması ardından yeniden faaliyete başlayan Diyarbakır Kent Konseyi, Spor Meclisi’ni kurdu.

Meclis, 1. Olağan Toplantısını Sezai Karakoç (Çand Amed) Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirdi. Toplantıya, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Baran Yılmaz, DBB Meclis Spor Komisyonu üyeleri, Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu, Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği yöneticileri ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı.

Divan Kurulunun seçilmesi ardından başlayan toplantının açılış konuşmasını yapan Kent Konseyi Genel Sekreteri Selvi Tunç, sporun toplumdaki yeri ve önemi ile Kent Konseyi’nin işleyişini anlattı.

Diyarbakır Büyükşehir Eş Başkanı Doğan Hatun

EŞ BAŞKAN HATUN: SPOR MECLİSİNİN BUGÜN KURULMASI BİZİM İÇİN GURUR VERİCİDİR 
Toplantıda konuşan Eş Başkan Doğan Hatun, geç de olsa spor meclisinin kurulmasının gurur verici olduğunu ifade ederek, “Spor Meclisi kentimizin geleceği açısından da spor açısından da çok önemli işleri geçmişte yaptıkları gibi günümüzde de bu emeği, bu pratikliği sergileyebileceğinin bilincindeyiz” dedi.

Daha önceki Spor Meclislerinin toplantılarını hatırlatan Eş Başkan Hatun, “Sporda skorlar barışa şiarıyla bir konferans düzenlenmişti. Diyebilirim ki Amed şehri spor alanındaki bütün birikimlerini, gücünü, davranışını ve yaklaşımını buna göre belirliyor. Bu çok önemli bir şeydir. Bugün profesyonel futbol takımlarımızın taraftarı bile yine o şiarın bilinciyle hareket ediyor. Bu ne demek oluyor? Geçmiş dört konferansın toplumdan nasıl bir etki yarattığını, Kent Konseyinin toplum üzerindeki etkisi ve toplumun ihtiyaçlarına nasıl cevap olduğunu. Doğru dili oluşturmak, doğru pratiğe ulaşmak, halkın bir bütünlük tabana erişebilme becerisi ve bunun yansımasını da, 81 ilde nasıl yansıdığını da görürüz. Bu konferansın yine daha önceki konferansların üstüne ekleyerek toplumun ihtiyaçlarına, spor alanının bütün topluma yaygınlaştırmasına ve barışa en çok da barışa araç olarak kullanılması temenni ediyorum” diye konuştu. 

"HİÇBİR KAMUSAL ALAN TOPLUMA AÇILMADI"
Eş Başkan Hatun, Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, kamu kurumlarının Spor Meclisi’nin alacağı kararları önüne bir ödev olarak alabileceğini belirterek, şöyle konuştu: “8-9 senedir kesintiye uğramış bir süreç var. Kent Konseyinin bütün meclisleri feshedildi. Hiçbir kamusal alan topluma açılmadı. Ama biz de hızlı pratik bir şekilde şu soruyu kendimize sormalıyız. Daha önceki bu meclislerin almış olduğu kararlar bizi bugüne getirdi. O birikim, o emek bu günümüzü oluşturdu.”

“DİYARBAKIR’DA SPOR TESİSİ YOK”
Eş Başkan Hatun, 100 bin nüfuslu bir şehirde 100'den fazla spor tesisinin olması gerektiğini ancak Diyarbakır’da bunun olmadığını söyledi. Belediye bünyesinde var olanların da başka kurumlara devredildiğini anımsatan Hatun, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Elimizde bir Şilbe Tesisinde bir kısmı kalmıştı. Maalesef valilik bunu da elimizden aldı. Ve inşaat faaliyeti tamamlanan yapılar, belediye bütçesi ile yapılanlar da başka kurumlara maalesef devredilmiş. Niye maalesef diyorum? Çünkü birlikte çalışamadığımız için maalesef diyorum. Yoksa bir binanın mülkiyetinin kimden olduğu, kimin elinde olduğu çok da bir önemi yok. Eğer topluma hizmet ediyorsa çok da önemli değil. Bu kadar yapımızın başka kuruma devredilmesi ve o kurumların da bu yapıları doğru bir temelde ortaklaşarak işletemeyişleri bu kentte bir zulümdür.”  

"TESİSLERİ HALKIN KULLANIMINA AÇIN"
Bir kısmı Spor Toto'nun desteklediği ve büyük bir kısmının da Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesiyle Bağlar’da yapılan bin kişilik kapalı spor salonu ve yüzme havuzu olduğunu belirten Hatun, “Sizin aracığınızla bir kez daha çağrı yapayım buradan. Şu an hiç kimse kullanamıyor. Özellikle spor taban birliklerine, TFF'nin il ve bölge temsilcilerine, varsa kamu kurumlarının buradaki temsilcilerine, şu rica da bulunuyorum. Bizim arayışımız sonuçsuz kalıyor. Siz valilikle görüşün, burası halka açılsın. Biz de kullanabilelim. Belediyenin parası verilmiş. Yani halkın parasıyla yapılmış bir yerin şu an atıl durumda olması ve halkın istifade edemeyişi o yatırımın çöp olması demektir. Bir yıl daha orası kullanılmazsa çöp olup gidecek. Milyonlarca para harcandı bu spor salonlarına. Çöp olsun diye herhalde harcanmadı. Bireysel spor taban birliklerinin veyahut bir araya gelen gönüllü kulüplerin de ihtiyacı var bunlara. Bütün masraflarını biz Büyükşehir Belediyesi olarak üstleniyoruz” diye konuştu. 

Diyarbakır’ın ilçesinden yakınlarını kaybedenlere ücretsiz hizmet! Diyarbakır’ın ilçesinden yakınlarını kaybedenlere ücretsiz hizmet!

"NÜFUSUN SPORA İLGİSİ VAR"
Diyarbakır Valisi’ne çağrıda bulunan Eş Başkan Hatun, Diyarbakır’daki spor alanlarının kentin 2 milyon nüfusuna mı yoksa belli bir zümreye mi hizmet ettiğini sordu. Hatun, konuşmasını şöyle tamamladı: “17 ilçemiz şehir merkezimizle birlikte yaklaşık 2 milyonun üstüne çıkan bir nüfusumuz var. Yüzde 62'ye varan bir genç nüfusumuz var. Ve bu genç nüfusun da nereden bakarsan yüzde 80'i belirli spor dallarının hepsinde ilgisi, alakası ve becerisi var. Ve biz bu beceriyi taçlandıracak bir politika oluşturmak zorundayız.”

Toplantıda, 24 kişilik yürütme kurulu üyesi seçildi. 

Kaynak: Bülten