Diyarbakır’da hasat nedeniyle yazları oldukça yoğun ve yorucu geçiren çiftçilerin sonbahar mesaisi de başladı. Yaz mevsiminin bitip sonbahara girilmesiyle birlikte traktörlerle tarlalarını süren çiftçiler, sürdükleri tarlalarına bugünlerde mibzerlerle buğday ekimi yapmaya başladı.

ÇİFTÇİLERİN SONBAHAR MESAİSİ BAŞLADI

Sonbahar mevsiminin son ayı olan kasım ayının tohum ekme zamanı olduğunu belirten çiftçi İhsan Yalçın,  hasat zamanı sebebiyle yorucu ve uykusuz geçen yaz mevsimin ardından sonbaharla birlikte tarlalarını sürdüklerini dile getirdi.

ZAMLAR, SEVİNCİ KURSAKTA BIRAKTI

Bu yıl Diyarbakır ve bölge genelinde verimin çok yüksek olmasıyla çiftçinin sevindiğini kaydeden Yalçın, ancak mazota gelen yüksek zamlar nedeniyle çiftçinin bu kısa süren sevincinin kursağında kaldığını belirtti.

MALİYETLER KATLANDI

Tarla sürmenin günlerce sürdüğünü ve neredeyse her gün mazot deposunu doldurmak zorunda kaldığını kaydeden çiftçi Yalçın, mazota yapılan yüksek zamlar yüzünden maliyetlerin geçen yıla göre katbekat arttığına ve bunun da çiftçiyi perişan ettiğine vurgu yaptı.

ÇİFTÇİ: TARIMSAL DESTEKLEMELER YETERSİZ

Mazot, gübre ve ilaç gibi girdi maliyetlerinin katlanarak artmasının çiftçinin belini kırıp kan kaybına neden olduğunu dile getiren çiftçi İhsan Yalçın, devletin verdiği tarımsal desteklemelerin zam ve yüksek maliyetler yüzünden artık yetersiz kaldığını öne sürdü.

EKİM ALANI DÜŞÜRÜLÜYOR

Her gün artan girdi maliyetleri nedeniyle bazı çiftçilerin ekim alanını artık düşürmek zorunda kaldığına işaret eden çiftçi Yalçın, gerekli desteklemenin verilmemesi halinde yakın zamanda üretimin azalıp duracağını iddia etti.

DEVLET SAHİP ÇIKTIKÇA ÇİFTÇİ AYAKTA KALIR

Ülkenin tarımsal alanda dışa bağımlılığını azaltmak ve üretimin devamlılığını sağlamak için devletin çiftçilere verdiği tarımsal desteğinin artırılmasının artık zorunlu hale geldiğini anlatan Yalçın, devlet çiftçisine ancak sahip çıktıkça çiftçinin üretim yapıp ayakta kalacağını söyledi.

 

KASIM AYI BOYUNCA EKİM SÜRECEK

Kasım ayına girilmesiyle birlikte Diyarbakır ve bölgede buğday ekiminin başladığını ve bu ay boyunca da süreceğini belirten çiftçi Yalçın, sürdükleri tarlalarına bu yıl buğday ekeceklerini söyledi.  

Diyarbakır’daki bu mahallede neler oluyor? Herkes boşanıyor Diyarbakır’daki bu mahallede neler oluyor? Herkes boşanıyor

BUĞDAY FİYATI ÇİFTÇİYİ SEVİNDİRMEDİ

Tarlasında buğday tohumu ekmeye başlayan çiftçi Yalçın, rekoltenin yüksek olduğu bu yılki buğday fiyatlarına da değindi.

TMO’nun belirlediği buğday fiyatının çiftçileri pek sevindirmediğini, buğday fiyatının açıklamasından sonraki günlerde serbest piyasada buğday fiyatının bir hayli düştüğünü savunan çiftçi Yalçın, bu yıl olduğu gibi gelecek yıl da yağışların zamanında ve yeterli yağması halinde rekoltenin yüksek olacağı beklentisi içinde olduğunu ifade etti.

Haber: Orhan YALÇIN

Editör: Orhan Yalçın