Farklı medeniyetleri ve kültürleri bir arada yaşatan, zengin bir kültürel mirasa sahip, güzel şehri Diyarbakır’ın mutfağında kahvaltılar, yemekler, ayrı bir yer tutuyor. Tatlılar, tuzlular, enva-i çeşit et ve süt ürünleri Diyarbakır kahvaltı sofralarında yerini alıyor. Mezopotamya’nın bereketli topraklarında şekillenen Diyarbakır’ın meşhur lezzetleri arasında yer alan meşhur Diyarbakır Çöreği de bu lezzetlerden biridir. Diyarbakır’da her ne kadar bayramlara özgü olsa sa çörek, kahvaltılarda, kentteki fırın ve işletmelerde de günlük olarak bulunabilen lezzetlerden biridir.
İşte Diyarbakır’ın zengin kahvaltı sofralarında tadabileceğiniz çörek tarifi…
Diyarbakır Çöreği Tarifi İçin Malzemeler:
4 adet yumurta (oda sıcaklığında olacak)
4 paket margarin (eritilecek)
1 su bardağı sıvı yağ
1 litre süt (ılık olacak)
1 çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı mahlep
1 yemek kaşığı mayana (rezene tozu)
1 yemek kaşığı soda (karbonat)
3 yemek kaşığı çifte kavrulmuş susam
2 yemek kaşığı çörek otu
1 paket maya (veya 2 yemek kaşığı instant maya)
Tuz
Alabildiği kadar un
Üzeri İçin;
Susam
Yumurta
Diyarbakır Çöreği Nasıl Yapılır?
Büyük hamur yoğurma kabına yumurtalar alınır.
Un hariç, bütün malzemeleri teker teker ekleyelim ve karıştırılır.
Sonra mayayı ekleyip, unu yavaş yavaş eklenir ve yoğurmaya başlanılır. Bayağı yoğun yoğurulur. Hamur kat kat olacak. Sonra hamur toparlayıp, yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakılır.
Mayalanan hamurumuzu, resimlerde de anlattığım gibi şekiller verip fırın tepsisine dizilir
Üzerine yumurta sürelim, susam dökelim ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.
Diyarbakır Çöreği Püf Noktaları Nelerdir?
Diyarbakır çöreği hamuru için, un yavaş yavaş kontrollü bir şekilde ilave edilmelidir. Hamur iyi bir şekilde yoğrulmalıdır. Çörek, önceden ısıtılmış fırında pişirilmelidir.