Mücadele Gazetesi olarak sosyal medya hesaplarımızdan “Diyarbakır deyince aklınıza gelen ilk şey nedir?” anketi düzenledik. 1 gün süren ve yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı ankette yüzde 53,4 ile ‘Diyarbakır Surları’ birinci seçildi. Yüzde 30 ile ‘Ciğer Kebabı’ ikinci, yüzde 16 ile tescilli ‘Diyarbakır Karpuzu’ üçüncü ve yüzde 0,6 ile ‘Zerzevan Kalesi’ dördüncü oldu.
DİYARBAKIR SURLARI
UNESCO Dünya Kültürü Mirası Listesi’nde yer alan 5 bin 800 metre uzunluğundaki ve bugüne kadar bilinen 101 burcundan da 98’i ayakta kalan Diyarbakır surlarında 2 yıl önce Büyükşehir Belediyesince restorasyon çalışması başlatılmıştı.
Dünyanın en eski surlarından olan Diyarbakır surlarının günümüzdeki hali, 349 yılında Roma İmparatoru II. Constantinious tarafından yaptırılmıştır.
Diyarbakır Kalesi veya Diyarbakır surları, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihi bir yapı. İç kale ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Surlardaki ana girişler Dağ Kapı (Harput Kapısı), Urfa Kapı (Rum Kapısı), Mardin Kapı (Tell Kapı) ve Yeni Kapı (Dicle-Irmak-Şat Kapı)'dır. Yaklaşık 5 bin yıllık olan surlar, Çin Seddi'nin ardından dünyadaki en uzun ve geniş savunma duvarıdır. 2000'de yapıyı Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil eden UNESCO, 2015'te ise Dünya Mirası olarak tescil etti.
DİYARBAKIR CİĞERİ
Diyarbakır, tarihi kadar mutfağıyla adından söz ettiriyor. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nın çalışmaları sonucu toplamda 51 coğrafi tescilli ürününden biri olan 'Diyarbakır Ciğeri' yöre halkın yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin de vazgeçilmez lezzeti arasında. Günün 24 saattin de tüketilen ciğer, kendine özgü terbiye edilip pişirilmesiyle eşsiz lezzetler arasında yerini alıyor.
DİYARBAKIR KARPUZU
Bir zamanlar develerin sırtında taşınıp, kılıçla kesimi yapılan ve dünyanın en meşhur karpuz unvanına sahip Diyarbakır Karpuzu yuvarlak-oval şekilli, alacalı karpuzlar sınıfına girmektedir. Diyarbakır'da, Sürme, Pembe, Beyaz Kış, Kara Kış ve Ferik adları ile tanınan tiplerin eskiden yaygın olarak yetiştirildiği bilinmektedir. Ancak günümüzde bu çeşitlerden sadece Sürme yetiştirilmektedir. Ayrıca her yıl Eylül ayı sonlarında Diyarbakır Karpuz Festivali düzenlenir.
ZERZEVAN KALESİ
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde, Roma İmparatorluğu döneminde "askeri yerleşim" olarak kullanılan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi ve kalenin içerisinde yer alan Mithraeum (Mithras Tapınağı) Demirölçek mahallesinde yer almaktadır.
Haber: Fatih SURUÇ