Diyarbakır'da işverenlerden asgari ücret çağrısı Diyarbakır'da işverenlerden asgari ücret çağrısı

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Hatay’ın Defne ilçesindeki konteyner kentlerde ve çadırlarda yaşayan depremzede kadınlara yönelik “Kadın Buluşması” etkinliği düzenledi. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) koordinasyon merkezinde yapılan buluşmaya, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu ve kadınlar katıldı. 

Buluşmada konuşan Eş Başkan Bucak, kadınları selamlayarak, 6 Şubat 2023 depremlerinin üzerinden iki yıl geçtiğini hatırlattı. Bütün zorluklara rağmen yeni bir yaşamı inşa edeceklerini ifade eden Bucak, “Göçler, savaşlar ve yıkımlar yaşandığında çok kadınlar buna maruz kalıyor, en çok kadınların ihtiyaçları görmezden geliniyor, en çok kadınların talepleri görmezden geliniyor. Çünkü ne yazık ki devletlerin kuruluşunda, ulus devletlerin inşasında erkek egemen bir akıl var. Aynı şekilde kadınlar, en çok ilişki kuracağı, en çok yön vereceği yerel yönetimler alanından uzaklaştırılmış. Yerel yönetimler alanında var olma mücadelesi veren kadınlarız. Deprem ve benzeri felaketleri yaşadıktan sonra daha da katmerlenen bu sorunlar karşımıza çıktı. Ne yazık ki sorunlarımızın daha da çeşitlendiği bir coğrafyadayız” dedi.

“DİYARBAKIR’A GÖÇLER OLDU”
Deprem sonrasında Hatay’dan, Adıyaman‘dan, Malatya’dan göçlerin Diyarbakır’a başladığını belirten Eş Başkan Bucak, hala konteyner kentlerde yaşayan kadınlar ve ailelerle zaman zaman bir araya geldiklerini ifade etti. 

“GÜVENSİZ ŞEHİRLERDE YAŞIYORUZ”
Yerel yönetimlerin şehirleri güvenli hale getirme rolüne dikkat çeken Bucak, şöyle konuştu. “Güvensiz bir coğrafyada yaşıyoruz. Yerel yönetimlerin rolü, misyonu ve görevi burada açığa çıkıyor. Biz ne yapabiliriz ki şehirlerimizi güvenli hale getirebiliriz. Güvenlik derken barınmaktan bahsediyoruz. İnsanların, sonrasında eğitime, sağlığa, üretime ve şehrin kalkınmasında yer alması ve aynı zaman güvenli bir ortama yaşaması gerekiyor. Git gide sokakların kadınların için güvenli olmadığını tartışıyoruz.” 

Kadın istihdamı, şiddetle mücadele, eğitim ve farkındalık çalışmalarının önemine dikkat çeken Eş Başkan Bucak, İstanbul’dan Diyarbakır’a, Bağlar Tavşantepe köyünden Van’a kadar maalesef son derece güvensiz şehirlerde yaşadıklarını belirtti. 

“ŞİDDETİN ÇOK FARKLI FOTOĞRAFLARI VAR”
Bugün aslında pozitif şeylerde konuşmak istediğini kaydeden Bucak, “Önümüzde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü var. Kadına yönelik şiddeti kınadığımız, kadına yönelik şiddette karşı her türlü mücadeleyi savunduğumuz, kadına yönelik şiddetin mücadelesinin çeşitli mekanizmasını konuştuğumuz bir aydayız ve çeşitli etkinlikler yapacağız. Şiddet meselesini konuşacağız. Şiddetle mücadele etmeliyiz, şiddeti her platformda tartışmalıyız. Şiddeti uygulayan başta erkek egemen devlet sistemi olmak üzere bunun yansıması olan ailelerdeki şiddeti de konuşmalıyız. Bizler Türkiyeli kadınlar, Türk, Kürt, Laz, Çerkez kadınlar, bir araya gelebiliyoruz. Bizler kadın sorunlarını konuşabiliyoruz. Bizler kadına yönelik şiddetle mücadelemizi konuşabiliyoruz ama gerçekten bu mücadeleyi büyütmek lazım, daha örgütlü yan yana gelmek lazım. Çünkü şiddet durmuyor, katlanarak devam ediyor. Bu şiddetin çok farklı fotoğrafları var. İş alanında, kamu kurumunda mobinge maruz kalıyoruz, hatta seçildiğimiz alanlarda, çok net söylüyorum” diye konuştu.

Kaynak: Bülten