Diyarbakır’daki Hasandin Yaylası'na ilişkin yeni gelişme! Diyarbakır’daki Hasandin Yaylası'na ilişkin yeni gelişme!

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde bulunan Hasandin Yaylası’nda maden arama çalışmasına karşı başlatılan girişimler sürüyor. Hasandin Yaylası Koruma Platformu, madene karşı bir dizi eylem ve etkinlik gerçekleştirdi. Yurttaşların madene karşı tepkileri sürerken, Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) yaptığı çalışmalarda, şirketlere “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” raporunun 16 yıl önce verildiği ortaya çıktı. 
 
ÇED RAPORU İPTAL OLMUŞ

Hasandin Yayalası Koruma Platformu yaptığı açıklamada, “Hasandin Yaylası’nda maden talanına niyetlenen şirketin sahibi; köylülerimize ‘Elimde ÇED raporu var, gelip istediğimiz zaman başlarız. Sakın bir taşkınlık çıkarmayın yoksa kolluk gücüyle geliriz' demişti. Bunun üzerine biz de; 16 yıl öncesine ait bu ÇED raporunu kamuoyuyla paylaşmıştık. Fakat ortaya çıktı ki; bu ÇED raporu, 5 yıl içinde faaliyete başlanmadığı için iptal edilmiş! Yani hiç bir şirket Hesandin Yaylasına dokunamaz, giremez!!! Köylülerimizden ve şehrin hak savunucusu örgütlerinden oluşan Hesandin Yaylası Koruma Platformu olarak; bundan sonra da her an tetikte ve mücadelede olacağız” ifadelerine yer verdi. 
 
“USULSÜZLÜK PÜSKÜRTÜLDÜ”

Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Sekreteri Ahmet İnan da, “Bu süreç halkın direnişiyle başladı. Başta baromuz, Tabipler Odası, TMMOB ve ekoloji derneği olmak üzere tüm şehrin paydaşları bu mücadeleye dahil oldu. Belki de miladı dolmuş bir ÇED ile faaliyete başlanacakken oluşan toplumsal tepki ve hukuki mücadeleyle bu usulsüzlük püskürtüldü. Umarım yaşamını, köyünü savunan tüm mücadelelere örnek ve umut olur bu süreç” açıklamasında bulundu.

Kaynak: MA