Merkez Sur ilçesi Gazi Caddesi’nde yer alan, görkemli yapışı ve ihtişamıyla göz dolduran Hasanpaşa Hanı, görenleri kendine hayran bırakıyor. Her gün yüzlerce yerli ve yabancı ziyaretçinin geldiği Diyarbakır’da, soluk almak isteyenler için de bir durak haline gelen tarihi han, şehre özgü eşsiz lezzetleri de deneyimleme merkezi. Günümüzde birçok ticarethanenin hizmet verdiği tarihi Hasanpaşa Hanı’ndaki yiyecek ve içeceklerin fahiş fiyata satılması da dikkat çekiyor. Handa bulunan işletmelerde satılan fiyatların yüksek olduğuna dikkat çeken yurttaşlar, yetkililere fiyat denetimi için çağrıda bulunuyor.

Diyarbakır Hasan Paşa Hanı

HASANPAŞA HANI’NDA FİYATLARA DENETİM ÇAĞRISI
Diyarbakır’ın zengin tarihi mirası içinde yer alan Hasanpaşa Hanı, şehre gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden biri olma özelliği taşıyor. Kentin en güzel tarihi mekanları arasında yer alan Hasanpaşa Hanı’ndaki kahvaltı salonları ve kafeleri de şehrin büyüleyici atmosferini deneyimlemek için başlangıç noktası olarak kabul ediliyor. Kahvaltıcılarıyla ünlü Hasanpaşa’da ticarethanelerdeki yüksek fiyatlar dikkat çekerken, hanı ziyarete gelen yurttaşlar ise fiyatlara isyan ediyor. Kentteki yetkililere seslenen yurttaşlar, tarihi mekanlarda uygulanan fahiş fiyatların bir an önce denetlenmesi çağrısında bulunuyor. 

Diyarbakır’da yumurta fiyatları yükselişe geçti! Diyarbakır’da yumurta fiyatları yükselişe geçti!

HANDA BİR MADEN SUYU 40 LİRAYI BULDU: FIRSATÇILIK
Yerli-yabancı turist tarafından tercih edilen tarihi Hasanpaşa Hanı’nda bulunan kafelerde bir şişe maden suyu 40 lirayı bulurken, meyve suyu ve diğer içeceklerin 70 lirayı bulması ise dikkat çekiyor. Fahiş fiyatların fırsatçılık olduğunu belirten yurttaşlar, tarihi yapılardaki fiyatları da “kazıklanmak” olarak betimliyor. Fahiş fiyatların kentin turizm sektörünü olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan ziyaretçiler, denetleme çağrısını yinelerken, mekanı bir daha tercih etmeyeceğini belirtiyor.

Hasanpasakahvalti Diyarbakir

HASANPAŞA HANI’NIN TARİHİ
Diyarbakır’ın tarihi yapılarından biri olan Hasanpaşa Hanı, 16. yüzyılın sonlarında, 1572-1575 yılları arasında inşa edilmiştir. Bu muhteşem yapı, Osmanlı İmparatorluğu'nun Diyarbakır Valisi olan Sokullu Mehmet Paşa'nın oğlu Hasanpaşa tarafından yaptırılmıştır. İnşa edildiği dönemde tarihi han, yolculuk edenlerin ve tüccarların konaklamak ve ticaret yapmak için kullandığı önemli ticaret merkezlerinden biriydi. Geçmişte kenti ziyaret eden seyyahların da övgüsünü alan Hasanpaşa Hanı, mimari özellikleriyle de döneminin estetik anlayışını taşımaktadır.

Muhabir: Remziye ÇELİK