Meneviş ve Bulutlar açmadı Mavi Gök Orada Mı isimli kitapları kaleme alan Diyarbakıryazar ve şair Yunus Emre Barca, "Diyarbakır’ın edebiyat konumunun eşsiz bir hüviyette olduğunu düşünüyorum" dedi.

Diyarbakırlı olan, şu anda bir devlet okulunda okul müdürlüğü yapan, Meneviş isimli şiir kitabı ile Bulutlar açmadı Mavi Gök Orada Mı isimli deneme kitabını kaleme alan yazar ve şair Yunus Emre Barca, Diyarbakır'ın edebiyat önemine dikkat çekti. Geçmişten günümüze değin Diyarbakır edebiyatının mühim bir şekilde başarılı yazarlar ve şairler çıkardığını söyleyen Barca, kentin edebiyatta kilit noktalardan birini oluşturduğunu belirtti.

"YAZARLARLA BİRÇOK İNSANIN FİKİR DÜNYASINA ETKİ ETMİŞTİR"

Şehrin edebiyattaki durumuna ilişkin olarak gazetemize konuşan Barca, "Diyarbakır’ın edebiyat konumunun eşsiz bir hüviyette olduğunu düşünüyorum. Çünkü yetiştirdiği ilim adamları ve yazarlarla birçok insanın fikir dünyasına, gönül alemine etki etmiştir. Hatta bu durumu şahsımın nitelendirmesine gerek kalmadan sadece bir yazarımız ithafen Yahya Kemal Beyatlı,  'Ali Emiri’ye Gazel' Şiirinde şu şekilde ifade eder.;

"Muhtaç isen füyuzuna eslâf pendinin,

Diz çok önünde şimdi Emiri Efendi'nin,

Âmid o şehri nur öğünsün ile'lebed,

Fazl ü faziletiyle bu necli bülendinin...'

Diyarbakır Çüngüş hava durumu nasıl? Çüngüş'te yağış var mı? Diyarbakır Çüngüş hava durumu nasıl? Çüngüş'te yağış var mı?

Ne mutlu bizlere ki sonsuza kadar övünebileceğimiz yazarlarımız, şairlerimiz ve ilim adamlarımız var." dedi.

"EN BÜYÜK VE ÖZENLİ KİTAP OLARAK İNSANI GÖRÜYORUM"

Gençlere mutlaka okumaları gereken yazar ve şairleri tavsiye eden Barca, "En büyük ve özenli kitap olarak insanı görüyorum. İnsan önce kendi yolculuğunu okuyacak, varmak istediği yeri hayat üzerinde etkisini anlamaya kavramaya çalışacak. Yazar olarakta Fyodor  Dostoyevski ve Lev Tolstoy’un eserlerini muhakkak okunması gerektiğini düşünüyorum. Klasik eserlerin okunması önemli. Cemil Meriç eserleri fiksiyon anlamında muazzam güzel. Özellikle şehri şirinimizin yazarları mütefekkir Sezai Karakoç, Ali Emiri Efendi, Ahmed Arif, Cahit Sıtkı Tarancı’nın eserlerinin çok önemli olduğuna inanıyorum. Mustafa Uğurlu Arslan’ının kıymetli eserlerinin şehrimizin edebiyatı açısından çok güzel çalışmalar olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

"KİTAPLARA DÖRT ELLE SARILMALARI GEREKTİĞİNE İNANIYORUM"

Gençlere tavsiyelerde bulunan Barca, "10 yıllık öğretmenlik ve ve idarecilik tecrübem olduğu için bunu açıkça dille getirebilirim. Genç kardeşlerim okumadıkları gün karanlıkta kalacaklarının bilinciyle kitaplara dört elle sarılmaları gerektiğine inanıyorum. Devlet tiyatrolarımızda çok güzel piyesler seyircilerle buluşuyor. İyi bir tiyatro izleyicisi olmalarını dilerim. En önemli şey de hayallerinin peşinde koşmak ve bu uğurda çok çabalamak. Çünkü hayat bir cidaldır. Yaşamak yaralanmaktır. Yaralanmakta güzel." şeklinde konuştu.

Muhabir: Devrim AKTÜRK