Mezopotamya'nın kalbi, uygarlığın ise başkenti olarak kabul edilen tarihi Diyarbakır kaç bin yıl öncesine dayandığı merak konusu. Kentin Bismil ilçesine bağlı olan ve bir zamanlar önemli kazı alanlarına öncülük eden Körtik Tepe'de yapılan incelemelerde, Diyarbakır tarihi 12 bin 500 yıl öncesine dayanıyor.
Göbeklitepe’den 1000 yıl önce yaşamın olduğuna inanılan bu tarihi höyük alanında insanların gerek dini inançları gerekse sanat anlayışlarının çok üst düzeyde olduğu tespit edilmiştir.
KÖRTİK TEPE’YE NE OLDU?
Ilısu Barajı’nda suların yükselmesi ile insanlık tarihinin akışını değiştiren Körtik Tepe baraj sularına gömülmüştü. Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Vecihi Özkaya ve öğrencileri tarafından gerçekleştirilen kazılardan sonra Körtik Tepe höyüğü Ilısu Barajı’nın suları altında kaldı.
DİYARBAKIR’DA 10 BİN YILLIK MAĞARA: HİLAR
Diyarbakır’ın Ergani ilçesinin Sesverenpınar köyü sınırları içerisinde yer alan ve 1. derece arkeolojik ve doğal sit alanı olarak tescillen Hilar Mağaraları ve yaklaşık 500 metre kuzeyindeki Çayönü tarihi dokusu ve günümüz uygarlığındaki yeri bakımından eşsiz bir değere sahip. 10 bin yıllık geçmişi bulunan Hilar Mağaraları, eskisi kadar olmasa da ziyaretçileri eksik olmuyor. Yapılan kazılarda M.Ö. 7500 ile 5500 yılları arasındaki döneme ait kalıntı ve buluntularla bölgede buğday, nohut, mercimek gibi bitkilerin ekilerek, koyun ve keçilerin de evcilleştirilerek avcılıktan yerleşik hayata geçildiği belirtilen Hilar Mağaraları, tarihi ihtişamıyla görenleri cezbediyor.