Kalp sağlığının desteklenmesi için önem arz eden, omega-3 yağ asitleri açısından zengin olan ve sindirim sağlığı için faydaları bulunan fındık, üreme sağlığı ve iltihabın azaltılmasında da büyük yer tutuyor. Bu kadar faydalı olan fındığın sofralara geliş serüveni de zorlu bir süreçten geçiyor. Yaz aylarında hasadı yapılan fındık, insan gücü ile toplanırken, bu yıl fındık toplama ücretleri de merak konusu oldu.

fındık işçi

Fındık toplamak için Diyarbakır başta olmak üzere Mardin, Batman, Urfa gibi illerden giden tarım işçilerinin ortalama 30 ile 60 gün arasında değişen zorlu fındık toplama mesaisine kısa bir zaman kaldı. Fındık işçileri, sıcağın altında yaklaşık 12 saat boyunca ter döküyor. Fındık üretiminin yapıldığı Ordu, Sakarya, Giresun ve Düzce gibi illerde hasat zamanı yaklaşırken, 2024 fındık yevmiyeleri de merak edildi. İşte 2024 fındık yevmiyesi…

Diyarbakır altın fiyatları sabitlendi! Alacakların gözü kulağı orada Diyarbakır altın fiyatları sabitlendi! Alacakların gözü kulağı orada

2024 FINDIK YEVMİYELERİ BELLİ OLDU MU?
Başta Sakarya, Ordu, Giresun, Samsun ve Düzce gibi fındık üretiminin yoğun olduğu illerde fındık sezonunun başlamasına kısa bir süre kala, fındık işçileri 2024 yılı fındık yevmiyesi de merakla bekleniyor. 2023 yılında komisyon tarafından 448 lira olarak belirlenen fındık yevmiyesi, enflasyon nedeniyle erimeye başlamış ve işçiler bu ücreti yetersiz bulmuştu. Ancak, 2024 yılı için yevmiye ücretlerinde ciddi bir artış beklentisi var.

DÜZCE, ORDU, GİRESUN VE DİĞER İLLERDE FIDFIK YEVMİYELERİ BELLİ OLDU 
Fındık hasadı öncesinde işçi yevmiyeleri ve diğer ücretler belli oldu. İşçi yevmiyesinin brüt asgari ücretin 1 günlük rakamı olan 666, 75 liranın altında olamayacağı belirlendi. Fındık toplayıcıların ücretleri ise ilden ile değişkenlik göstermektedir. 

Bazı illerdeki fındık toplama ücretleri şöyle: 
Düzce fındık toplama ücreti: 800 lira
Sakarya fındık toplama ücreti: 800 lira
Ordu fındık toplama ücreti: 800 liradan başlıyor
Giresun fındık toplama ücreti: 666 lira 75 kuruş

Kaynak: Haber Merkezi