8 Haziran'da düzenlenen operasyonlarda 21 basın çalışanı gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan gazetecilere gerekçesi iletilmemiş ve dosyada gizlilik kararı olduğu gerekçesiyle avukatlara da hiçbir bilgi ve evrak verilmemişti.

Çelenk'in hazırladığı rapora göre, soruşturmayı yürüten savcı, Ceza Muhakemesi Kanunu’nda belirtilmesine rağmen, gizlilik kararı olsa bile avukatların erişebileceği mahiyetteki belgelerin ve evrakın müdafilere ve gazetecilere verilmesini reddetti. Bu konuda yapılan tüm yasal başvurular cevapsız bırakıldı ya da ret kararıyla sonuçlandı.

EKİPMANLARA EL KONULDU

Raporda, gazetecilerin çalışmalarını yürüttükleri ofislerinin günlerce arandığı ve bilgisayarların harddisklerinin sökülerek alındığı ifade edildi. El konulma sonrası tutanak düzenlenmediği vurgulanırken, fotoğraf makineleri ve kameraların Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü tarafından "örgütsel materyal" adıyla "teşhir" edildiği aktarıldı.

'SAVCIYA APAR TOPAR TAYİN'

Raporda, gazetecilerin gözaltına alınmasıyla ilgili soruşturmayı yürüten savcının Diyarbakır'a soruşturmadan yalnızca günler önce atandığı belirtildi. Soruşturmada gözaltı süreleri uzayıp gazeteciler tutuklanınca savcının "apar topar başka bir ile tayin edildiği" vurgulandı.

Raporun tamamına ulaşmak için TIKLAYINIZ. (Duvar)

Editör: Mücadele Gazetesi