Türkiye bugün Devlet Bahçeli’nin ani çıkışıyla çalkalanırken, ardından ise CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de açıklamaları dikkat çekti
“ÇOK ÖNEMLİ VE KAPSAYICI BİR KONUŞMA”
Açıklamaların ardında konuyla ilgili olarak sosyal medya hesaplarından paylaşım yapan CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Türkiye'nin #Kürt meselesi bugünün meselesi değil; gerisinde birçok acı, travma bırakan ve hala çözülmemiş bir mesele. Bir de bu meselenin çatışma, silah, terör boyutu var; bir de meselenin Kürtlerin gerçekten eşit yurttaşlık bağlamında, temel haklar bağlamında kendilerini tam olarak eşit hissetmediği bir durum var. Genel Başkanımız bütün bunları çok iyi bir şekilde ifade ederek; her yurttaşımızın kendisini eşit hissedeceği bir Türkiye Cumhuriyeti vaat ediyorum dedi. Çok önemli ve kapsayıcı bir konuşma. Bu tür meseleler sadece Türkiye'ye özgü değil; dünyada da birçok örnek ve deneyim var, Türkiye'nin kendi deneyimleri var. Bu tür süreçlerde siyasi aktörlerin rolü elbette önemlidir ama tek başına bu aktörlere bırakılan süreçler başarılı olmamıştır.”
“SÜREÇ İHTİMALLERİ SON DERECE UMUTLANDIRDI”
“Dolayısıyla başka mekanizmaların devreye girmesi lazım. O mekanizma nedir? Meclis'tir. Mecliste siyasi partilerin ortak oluşturacağı bir masayla bu sorun ele alınıp adım adım bu işlerden zarar görmüş insanları ikna ederek, bütün toplumla mutabakat sağlayarak ilerlemedir. Ancak böyle bir süreç toplumun iknasıyla beraber başarılı olur. Onunla beraber silahsızlanma, çatışmanın sona ermesi, terörün bir daha olmaması, hiçbir yurttaşımızın burnunun kanamaması, ölmemesi ortamı sağlanır. Bugün sokaklarda hem partimizin aldığı tutum hem de başlayan süreçler ya da süreç ihtimalleri, insanları son derece umutlandırdı. Çünkü hiç kimse bir daha ölümün olduğu, ölüm ihtimalinin olduğu, çatışma, silah terör ihtimalinin olduğu günleri yaşamak istemiyor.”
“YANI BAŞIMIZDA SURİYE GERÇEKLİĞİ VAR”
“Dolayısıyla eğer bir zemin olursa, parlamentoyu tarif ettik ve yurttaşlarımızın doğrudan doğruya içinde olacağı, onların görüşlerinin alınacağı bir sürecin başlaması lazım. Tabii en başta da sonuçta bu süreçlerden ağır zarar görmüş yurttaşlarımızın duygularını anlayarak ve onları da bu işe katarak, onlara anlatarak bir sürecin işlemesi lazım. Yanı başımızda Suriye gerçekliği var, İsrail-Arap savaşı var, Filistin savaşı var. Dolayısıyla biz kendi iç barışımızı sağlamalıyız ki birlikte durabilelim ve daha güçlü olalım. Bunu sağlanması lazım. Türkiye'nin kendi barışına, toplumsal birliğine dönmesi lazım. Bunun yolu da TBMM'de bütün siyasi partilerin katılacağı bir mutabakatla, toplumun geniş kesimlerini ikna edecek yöntemlerdir.” İfadesini kullandı.