Ekşili ve özellikle de sumaklı yemekleriyle bilinen Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en önemli mutfaklarından Diyarbakır’da yaz aylarına girilmesiyle beraber satışa çıkan erikler alınarak kurutulmaya başlandı.
Alışının kilogramı 300 liradan başlayan erik meyvesinin kuru halinin kilogramı 200 ile 350 lira arasında satılıyor. Bu yaz fiyatı 250 liradan pazarda ve çarşıda satılmak için getirilen erikte fiyatların düşmesi beklenirken beklenenin aksine fiyatlar yukarı doğru çıkmaya devam ediyor. Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesindeki çarşı ve pazarlarda erik fiyatlarının 300 ile 350 lira arasında satıldığı marketlerde ise bu fiyatın 500 lirayı geçtiği görülüyor.
Yeşil erik ve çağla meyvesinden yapılan ve Diyarbakır’ın tescilli yemekleri arasında yer alan Diyarbakır Erikli Yaz Türlüsü haricinde kuru erikten de kuru erikli dana yahni, Mutancana, Fas usulü erikli et yemekleri de yapılmaktadır. Ayrıca kuru erikten günde birkaç adet yenmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
ERİK VE KURU ERİĞİN FAYDALARI NELERDİR?
Metabolizmayı hızlandırır,
Karoten içeriği ile görme yetisini iyileştirir ve göz sağlığı için önemlidir,
Cilt sağlığını destekler ve kilo vermede yardımcıdır,
Demir emilimi konusunda arttırıcı özelliğe sahiptir.
DİYARBAKIR ERİKLİ YAZ TÜRLÜSÜ NASIL YAPILIR?
MALZEMELERİ
Diyarbakır Erikli Yaz Türlüsü üretiminde; kuzu eti, birçok sebze, ekşi erik ve yeşil çağla kullanılır.
YAPILIŞI:
Öncelikle kuzu eti yeteri kadar su ile bir tencerede ağır ateşte haşlanır. Başka bir tencerede tereyağı eritilerek domates salçası ile beraber kavrulur. Tuz ve baharat eklenerek karıştırılır. Haşlanan kuzu eti de tencereye konarak hazırlanan tereyağı-domates salçası karışımı ile iyice karıştırılır ve bir miktar kavrulur. Daha sonra yine kuşbaşı olarak doğranan bütün sebzeler de bu tencereye eklenerek yavaşça karıştırılır. Haşlanan etten geriye kalan et suyu da eklenerek türlü yemeğinin pişirilmesine geçilir. Yemeğin pişmesine yakın ekşi erik ve yeşil çağla eklenerek, karıştırılmadan pişirme işlemine devam edilir. Ortalama 45 dakikalık bir sürede pişirme işlemi tamamlanır. Sıcak servis edilmelidir.