Diyarbakır’da çökeleğin taş haline getirilmesiyle beraber yaz aylarında içleri ferahlatan ve Diyarbakır, Batman, Bingöl, Şanlıurfa, Mardin Ve Elazığ’da çok fazla yapılan çökelek taşı çorbası için aktarlarda geri sayım başladı ve vatandaşlar aktarların yolunu tuttu.

Kilogramı 80 ile 140 lira arasında satılan bu taşlar yıkandıktan sonra suya konup ocağa bırakılarak kaynatılıyor. Kıvam almaya başlayınca da isteğe göre nohut ve nane eklenebiliyor.

Ersin Düzen’den Diyarbakır sözleri: “Çocukluğum Çermik’te geçti” Ersin Düzen’den Diyarbakır sözleri: “Çocukluğum Çermik’te geçti”

TARİFİ DAMAK TADINA GÖRE DEĞİŞİYOR
Yemek yapma konusunda zamanı olmayanlar için pratik oluşuyla harika bir yemek. 

Aktarlardan alınan bilgiye göre, “Yaz aylarında bölgemizde en çok tercih edilen çorbalardan bir tanesi ve bölge halkı tarafından çok fazla tüketiliyor. Yıkandıktan sonra suya bırakılan çökelektaşı kıvam aldıktan sonra nane ve baharatlar eklenebileceği gibi soğan ve salça kavrulduktan sonra içine eklenerek te tüketilebilir. Her insanın damak tadı bir değil, yapılışı damaktan damağa fark yaratıyor” ifadelerine yer verildi

Muhabir: Aslı ÇAVLAN