Karacadağ’ın lavlarla yoğrulmuş 120 kilometrelik bazalt platosunun Çınar ilçesine bağlı Leblebitaş Mahallesi kırsalında, taşlarla çevrili bir su kaynağı olan Kaniya Reş (Siyah Kuyu), son dönemlerde doğaseverlerin ilgisini çekmeye başladı. Görünüşü ve doğal güzelliğiyle adeta bir “doğal akvaryumu” andıran bu küçük su gözesi, son zamanlarda özellikle yerel halkın akınına da uğradı. Ancak bölgeye ziyaretler yoğunlaşırken, geriye çöpler kaldı.

TURİZME AÇILDI: ÇÖPLÜK ALANINA DÖNDÜ
Bölge halkı ve doğaseverler tarafından sıklıkla ziyaret edilen Karacadağ Doğal Akvaryumu, son günlerde artan çöp ve atık sorunlarıyla karşı karşıya. Ziyaretçilerin geride bıraktığı plastik atıklar, yiyecek ambalajları ve diğer çöpler, hem su kaynaklarını hem de çevredeki doğal yaşamı tehdit ediyor.

PİKNİKÇİLER GİTTİ, ÇÖPLERİ KALDI
Özellikle bölgenin atmosferini tatmak isteyen ve yeşillik alanda vakit geçirmek isteyen bazı duyarsız kişilerin piknik sonrası çöplerini toplamadan ayrılması sonucu, alanın çevresi adeta bir çöplüğe döndü. Bu durum, hem doğal ekosisteme zarar veriyor hem de bölgenin turizm potansiyelini olumsuz etkiliyor.

Diyarbakır’da bir doğal güzellik Kaniya Reş

KANİYA REŞ İÇİN DUYARLILIK ÇAĞRISI
Durumdan rahatsız olan bölge halkı ise yetkililere seslenerek Karacadağ’daki Kaniya Reş için temizlik çalışmaları yapılmasını ve bölgenin daha sık denetlenmesini talep etti. Ayrıca, ziyaretçilerin çevre bilinci konusunda daha duyarlı olması gerektiğine dikkat çekildi.

Kaniya Reş Balık

Diyarbakır'da insanlar neden türbe ve ziyaretlere para atar? Diyarbakır'da insanlar neden türbe ve ziyaretlere para atar?

BALIK TÜRÜ KEŞFEDİLDİ, KORUMA ALTINA ALINDI
Öte yandan Karacadağ'dan gelen kaynak suyuyla beslenen doğal akvaryum Kaniya Reş’te sarı balık, tatlısu kefali ve kaya balığının yaşadığını tespit edildikten sonra koruma altına alınmıştı.

Muhabir: Remziye ÇELİK